‘Buitenlandse Zaken zette studenten in bij evacuatie tolken Kaboel’
Na de val van Kaboel, in augustus vorig jaar, zette het ministerie van Buitenlandse Zaken studenten in om tolken te evacueren. Dat blijkt uit onderzoek van Zembla dat vanavond te zien is. ,,Wij waren het crisisteam", aldus een van de studenten.
In de uitzending blijkt dat het gaat om studenten die naast hun opleiding deelnemen aan het werkstudentprogramma van Defensie (Defensity College), een bijbaan van één à twee dagen in de week. ,,Ik dacht dat ik broodjes ging smeren, maar we moesten tolken contacteren en hen begeleiden naar het vliegveld”, vertelt één van hen. Oud-topdiplomaat Pieter Feith reageert verbaasd. ,,Je zadelt jonge mensen zonder ervaring op met verantwoordelijkheden die gaan over mensenlevens.”
Afghaanse tolken proberen te vluchten
Augustus vorig jaar grepen de Taliban opnieuw de macht in Afghanistan. Wanneer ze Kaboel innemen, proberen duizenden mensen het land te ontvluchten, onder wie landgenoten en Afghaanse tolken die voor Nederland hebben gewerkt en in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Als de crisis een week gaande is ontvangt een groep werkstudenten een noodoproep om het crisisteam van Buitenlandse Zaken te komen ondersteunen. Maar uit de uitzending van Zembla blijkt dat hun werk uit meer bestond dan ondersteuning.
Via WhatsApp tolken volgen richting vliegveld
Vanaf dag één hebben de werkstudenten contact met de Afghaanse tolken in Kaboel, om ze veilig te begeleiden naar het vliegveld. ,,Die zijn we stuk voor stuk gaan bellen met vragen als: waar bevindt u zich op dit moment? Met hoeveel mensen bent u? Heeft u uw paspoortgegevens compleet? En vanaf dat moment volgden we ze via WhatsApp naar het vliegveld.” Van begeleiding door ambtenaren van Buitenlandse Zaken was volgens de werkstudenten nauwelijks sprake: ,,Wij waren het crisisteam”, vertelt één van hen aan Zembla.
‘Dit kan niet’
Oud-topdiplomaat Pieter Feith gaat ervan uit dat op het ministerie een serieus capaciteitsprobleem moet zijn ontstaan en oordeelt kritisch over de manier waarop Buitenlandse Zaken de werkstudenten heeft ingezet. ,,Een crisis moet worden beheerd door professionals. Ik vind dat dit niet kan, want je zadelt jonge mensen die niet eerder met dat bijltje hebben gehakt op met verantwoordelijkheden die gaan om mensenlevens.”
Een werkstudent bevestigt dat. ,,Ik weet nog dat ik gebeld werd en dat dit niet een tolk was, maar iemand van de taliban.” De talibanstrijder heeft de telefoon van een tolk in beslag genomen en dreigt dat die in grote problemen zal komen. Het loopt, vertelt de werkstudent, met een sisser af. De tolk weet Afghanistan veilig te verlaten.
Reactie ministerie van Buitenlandse Zaken
Zembla vroeg het ministerie om een reactie. Een woordvoerder laat weten dat Buitenlandse Zaken nu niet op de vragen in gaat, omdat er ‘op dit moment een evaluatie gaande is.’ Plaatsvervangend ambassadeur Cees Roels vertelt in Zembla hoe hij Den Haag diverse keren vergeefs om militaire ondersteuning vroeg. In ‘De Hel van Kabul’, reconstrueert Zembla de evacuatie, onder meer aan de hand van niet eerder vertoonde beelden van het Korps Commandotroepen. De uitzending is vanavond te zien om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO2.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tolk (36) op Nederlandse evacuatielijst ‘vermoord in Kaboel’: ‘Als dit klopt, is dat een drama’
Een Afghaanse tolk die voor de Europese politiemissie in zijn land heeft gewerkt, is volgens zijn broer vermoord in Kaboel. Het gaat volgens betrokkenen om iemand die op de Nederlandse evacuatielijst staat. -
met video
‘Gruwelijk tafereel’ in Zuid-Afrikaanse kroeg: lichamen van 21 tieners ‘verspreid over stoelen en tafels’ aangetroffen
De Zuid-Afrikaanse politie doet onderzoek naar de dood van zeker 21 mensen die zondagochtend levenloos zijn aangetroffen in een kroeg in de provincie Oost-Kaap. Eerder werd gesproken over over 22 doden. De doodsoorzaak is nog niet bekend. 31 mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. De kroeg bevindt zich in de kustplaats Oost-Londen. -
PREMIUM
Medisch afval hoopt zich op in China: experts waarschuwen voor milieuramp
Miljoenen gebruikte coronatests, beschermende kleding en allerlei medisch verpakkingsmateriaal vormen in Chinese steden als Shanghai en Beijing enorme bergen afval. Experts waarschuwen voor een milieuramp. -
‘Achtergebleven Afghaanse tolken voor talibanrechter gedaagd, familie bedreigd’
Meerdere achtergebleven Afghaanse tolken die voor Nederland hebben gewerkt, hebben de opdracht gekregen om voor de talibanrechter te verschijnen. Dit meldt de NOS op basis van foto’s van brieven die verschillende tolken hebben ontvangen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn.
-
Amerikaanse Senaat keurt nieuwe vuurwapenwet goed
De Amerikaanse Senaat heeft een nieuwe vuurwapenwet goedgekeurd, met steun van zowel Republikeinen als Democraten. 65 senatoren stemden voor, 33 tegen. Het Huis van Afgevaardigden keurt het wetsvoorstel naar verwachting nog voor het zomerreces goed. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.