Volledig scherm
Maria. © AFP

Bulgaarse Roma-vrouw is inderdaad moeder van Maria

Een Bulgaars Romastel blijkt inderdaad de biologische vader en moeder van het in Griekenland opgedoken meisje Maria. Een DNA-test heeft dat uitgewezen, meldde een woordvoerder van de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken vrijdag.

Volledig scherm
Sasha en Atanas Ruseva met een van hun kinderen in Nikolaevo, Bulgarije. © afp

De Bulgaarse Sasha Ruseva blijkt de moeder van het 4-jarige meisje, Atanas Rusev is haar biologische vader. Volgens het Bulgaars persbureau Novinite houdt de vrouw vol dat ze haar dochter niet verkocht heeft, maar 'cadeau' had gedaan aan een kinderloze kennis in Griekenland. Volgens sommige buren kreeg het stel echter wel degelijk betaald voor de baby.

De biologische familie zou nauwelijks in staat zijn voor het kind te zorgen. Het gezin leeft onder extreme armoede in een bouwvallige woning in het dorp Nikolaevo, op ongeveer 280 kilometer van hoofdstad Sofia. 'We leven allemaal in een enkele kamer, mijn echtgenoot, ik en alle kinderen', zei Rusava donderdag, met haar naakte 2-jarige zoon in de armen.

De blonde Maria werd vorige week weggehaald uit een Romakamp in Griekenland, omdat haar 'ouders' niet haar echte ouders waren. De zoektocht naar haar echte ouders haalde internationaal het nieuws. De Griekse organisatie die zich ontfermde over het kind, kreeg vele duizenden telefoontjes over haar mogelijke identiteit. Sommige tipgevers belden uit landen als de Verenigde Staten en Zweden.

De vondst van Maria had deze week ook consequenties voor andere Romafamilies. Gealarmeerd door de 'kinderdiefstal' in Griekenland haalden de Ierse autoriteiten twee jonge kinderen weg bij hun ouders omdat de kinderen niet op hen zouden lijken. DNA-tests wezen uit dat de kinderen wel degelijk bij de families thuishoorden.

Volledig scherm
Vier kinderen van Sasha Ruseva en Atanas Ruseva. © afp