Burgemeester Chicago is zwart, vrouw én homoseksueel

De 56-jarige Lori Lightfoot is gisteren verkozen tot de nieuwe burgemeester van Chicago en schrijft daarmee geschiedenis. Ze is niet alleen de eerste zwarte vrouw die burgemeester wordt in de Amerikaanse stad, maar ook de eerste openlijk homoseksuele persoon die de ambtsketting gaat dragen van de derde stad van het land.

Volledig scherm
Lori Lightfoot tijdens een toespraak op de avond van de verkiezingsdag. © AFP

Dat een zwarte vrouw de nieuwe burgemeester zou worden, was eerder al duidelijk. Toni Preckwinkle (72), ook vrouw en zwart, was de laatste tegenstander waarmee voormalig openbaar aanklager Lightfoot moest afrekenen. Beiden hadden in de eerste stemronde op 26 februari hun twaalf andere tegenstanders verslagen. In de laatste stemronde trok Lightfoot aan het langste eind: 74 tegen 26 procent, met bijna alle stemmen geteld. 

,,Samen kunnen we, en zullen we, de belangen van al onze inwoners voorop stellen, boven die van slechts een rijke, machtige minderheid’’, sprak Lightfoot na de winst tegenover een enthousiaste menigte in een hotel in Chicago. ,,We kunnen en zullen de oneindige corruptie in deze stad breken.’’

Politiegeweld

Volledig scherm
Lori Lightfoot viert de overwinning. © AP

De nieuwe burgemeester was voorheen openbaar aanklager. Ze was door Rahm Emanuel, de burgemeester die zij in mei opvolgt, eerder al eens benoemd voor een commissie die onderzoek deed naar politiegeweld, een thema dat erg leeft in Chicago en de rest van het land.  Het doodschieten van de ongewapende tiener Laquan McDonald was daarvoor aanleiding. Lightfoot maakte van onnodig politiegeweld en corruptie haar belangrijkste thema's.

In haar toespraak leek ze ook te refereren aan president Trumps immigratiebeleid. Ze had het over een ‘klimaat van haat en angst’, dat immigranten over de hele wereld beangstigt. Lightfoot wil diversiteit juist omarmen en migranten verwelkomen, zodat de armlastige stad, die ook kampt met hoge misdaadcijfers, niet verder leegloopt.  

‘Ondenkbaar’

Preckwinkle gaf haar nederlaag na de stemming toe en belichtte in haar toespraak nog eens de historische betekenis van de verkiezingen. ,,Niet zo heel lang geleden was het nog ondenkbaar dat twee zwarte vrouwen om deze positie zouden strijden.’’

Chicago koos in 1979 met Jane Byrne haar eerste vrouwelijke burgemeester. In 1983 werd Harold Washington de eerste zwarte man in die functie. 

Volledig scherm
Toni Preckwinkle, tijdens een toespraak nadat duidelijk is geworden dat ze de verkiezingen heeft verloren. © AP
  1. Verzorgsters aangeklaagd voor runnen ‘vechtclub’ met alzheimerpatiënten

    Verzorg­sters aange­klaagd voor runnen ‘vechtclub’ met alzheimer­pa­tiën­ten

    Drie verzorgsters van een tehuis voor alzheimerpatiënten in de Amerikaanse plaats Winston-Salem (North Carolina) zijn door de politie aangehouden, omdat ze bewoners aanspoorden te gaan vechten. Marilyn McKey (32), Tonacia Tyson (20) en de 26-jarige Taneshia Jordan filmden de gearrangeerde knokpartijen met hun smartphones en deelden de schokkende beelden op sociale media. Justitie spreekt van een ‘vechtclub voor dementerenden’.