Volledig scherm
© anp

Burgemeester Geldermalsen: azc voorlopig van de baan

Burgemeester Miranda de Vries (45) van Geldermalsen (Gelderland) is gezwicht voor de relschoppers. Ze heeft dinsdagmorgen bekend gemaakt dat het voorstel om een asielzoekerscentrum voor 1500 vluchtelingen een plek te geven in de gemeente van de baan is. ,,Dat heeft het college deze week besloten. We kiezen ervoor om zonder angst en onrust een fijne kerst en jaarwisseling te vieren."

Volledig scherm
De burgemeester van Geldermalsen, Miranda de Vries. © anp
Volledig scherm
Een vergadering over de de komst van een asielzoekerscentrum mondde vorige week woensdag uit in protesten. © anp
Volledig scherm
Inwoners van Geldermalsen waren niet blij met de komst van 1500 asielzoekers. © anp
Volledig scherm
De politie voerde charges uit toen rellen uitbraken. © anp

De Vries: ,,Dit soort dossiers zijn bijzonder ingewikkeld, we proberen voor een immens probleem een oplossing te vinden. Dat is heel erg lastig, zeker met deze spanningen. Soms vraag je je af of het probleem een tikje te groot en te ingewikkeld voor ons is. We hebben er goed naar gekeken en van geleerd. Het voorstel bestaat niet meer, we hebben het teruggetrokken."

Ze vervolgt: ,,We blijven wel de behoefte voelen om een bijdrage te leveren aan een oplossing voor de vluchtelingen, maar hoe en wanneer komt later. Dan gaan we samen aan tafel en nadenken hoe we toch kunnen doen wat nodig is. We gaan dan eerst in gesprek met inwoners en andere betrokkenen. De eerste verantwoordelijkheid als college is om de rust terug te brengen, en ervoor te zorgen dat we weer met elkaar door een deur kunnen als gemeenschap.''

Ervaringen
Politici uit Geldermalsen kwamen maandagavond voor het eerst sinds de rellen bijeen. Tijdens een geheime bijeenkomst in een hotel in Vianen hebben burgemeester Miranda de Vries, wethouders en raadsleden hun persoonlijke ervaringen met elkaar gedeeld.

Eerder liet de politiek al weten zorgen te hebben over de veiligheid rondom de komende jaarwisseling. Bij de persconferentie, die woensdagmorgen om 10.00 uur begon, zijn het Openbaar Ministerie en de politie niet aanwezig.

Vorige week woensdag werd het gemeentehuis tijdens een raadsvergadering over de komst van een asielzoekerscentrum met 1500 plaatsen bestormd door woedende omwonenden. ,,De bijeenkomst werd abrupt afgebroken door buitensporig geweld", aldus De Vries.

Relschoppers
Alle veertien relschoppers die vorige week werden opgepakt komen uit Geldermalsen, zo maakte de gemeente eerder bekend. Twee ME'ers raakten gewond tijdens de rellen. Een werd bij zijn nek vastgepakt in een wurggreep, maar werd op tijd losgelaten en kon zijn werk weer hervatten.

Een andere ME'er kreeg een projectiel naar zich toegegooid, wat resulteerde in een grote snee. Inmiddels gaat het goed met hem. Twee agenten hebben waarschuwingsschoten in de lucht gelost.

Eerder werd in Steenbergen besloten om geen asielzoekerscentrum te vestigen, na een protestmars en een bewonersbijeenkomst vol spreekkoren. Ook in Purmerend werd afgezien van een grootschalige opvang, nadat tientallen mensen naar het stadhuis kwamen om hun onvrede te uiten over de opvanglocaties voor de vluchtelingen.

Volledig scherm
Bij het gemeentehuis van Geldermalsen wordt de schade gerepareerd, die is ontstaan nadat rellen uitbraken terwijl de raad bijeen was om een besluit te nemen over de komst van een azc. © anp