Volledig scherm
Burgemeester Alfred Gadenne (links) en Nathan D., die in de Waalse pers als dader wordt genoemd. © Belga, Facebook

'Burgemeester Moeskroen vermoord door zoon ontslagen ambtenaar'

Burgemeester Alfred Gadenne (71) van het Belgische Moeskroen zou gisteravond om het leven gebracht zijn door de zoon van een voormalige ambtenaar van de gemeente. Dat schrijft de Waalse krant SudpresseDe 18-jarige Nathan D. zou verblind zijn geweest door het verlies van zijn vader, die zelfmoord pleegde na zijn ontslag als gemeenteambtenaar twee jaar eerder.

België reageert geschokt op de gewelddadige dood van de 71-jarige burgemeester, die al 15 jaar dagelijks eigenhandig de hekken naar de begraafplaats opende en sloot. Bij één van de toegangen wachtte de dader hem maandagavond op, om hem met een mes de keel door te snijden. De brandweer rukte meteen uit na een anonieme oproep kort voor 8 uur: ,,De burgemeester is gedood op de begraafplaats.”

Daar aangekomen trof de brandweer de moordverdachte nog naast het lichaam. ,,Doe geen moeite, de burgemeester is toch al dood”, zou hij hebben gezegd, zonder ook maar één moment zijn betrokkenheid te ontkennen. Franstalige media legden vandaag een verband met het gedwongen vertrek van zijn vader, een brandweervrijwilliger die bij de 60.000 inwoners tellende stad op de taalgrens in dienst was en na de niet-verlenging van zijn contract in een depressie verzeilde en zelfmoord pleegde. Hij zou op hetzelfde kerkhof begraven liggen.

Volledig scherm
Een man schrijft in het condoleanceregister. © AFP

Gadenne, een Franstalige humanist, was uiterst populair in Moeskroen. Hij was eerst 24 jaar wethouder en werd in 2006 louter op voorkeurstemmen tot burgemeester gekozen. Hij zetelde ook jarenlang in het Waalse Parlement. Franstalige media omschrijven de stemmenkampioen als een man van het volk, die nooit vakantie nam en altijd klaarstond voor Moeskroen en in het bijzonder zijn eigen dorp, Lowingen.

‘Een grote meneer’ en ‘hij zei iedereen gedag, ook een hond met een hoedje op, zoals wij dat hier zeggen’, aldus twee diep geraakte dorpsgenoten op de Franstalige publieke omroep. ,,We zijn één familie”, huilt een vrouw die 300 meter van het slachtoffer woont. Scholen namen vanmorgen een minuut stilte in acht, de gemeente opende een rouwregister, prominente politici aan weerszijden van de taalgrens – Moeskroen ligt er bovenop – en zelfs uit Frankrijk betuigden hun medeleven. De gemeente riep psychologische bijstand in om het ambtelijk personeel – deels in shock – bij te staan.

Lichaam

De politie sluit een terroristische aanslag uit. Nathan D. moet vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen. Het is wachten op een advocaat voordat de verdachte ondervraagd kan worden. Afgelopen nacht werd overigens al een autopsie uitgevoerd op het lichaam van Gadenne.

Volledig scherm
Inzet: Alfred Gadenne. © Belga, bewerking: ADR

Plaatsvervanger

De gemeenteraad van Moeskroen kwam vanochtend bijeen, maar wees nog geen plaatsvervangende burgemeester aan. Mogelijk wordt schepen Brigitte Aubert dat. De verwachting is bovendien dat de volgende gemeenteraad, die normaal gesproken zou plaatsvinden op 25 september, uitgesteld wordt.

Volledig scherm
Bij de begraafplaats zijn bloemen gelegd. © REUTERS
  1. 'Is het onze schuld dat ontsnapte leeuwin Rani is doodgeschoten?'
    PREMIUM

    'Is het onze schuld dat ontsnapte leeuwin Rani is doodgescho­ten?'

    Gert (60) en zijn vrouw Monique (57) zaten gisteren drie uur lang in een treinwagon in het Belgische dierenpark Planckendael. Ze schuilden voor de ontsnapte leeuwin Rani. Toen het roofdier te dicht bij het Antwerpse stel in de buurt kwam, volgde noodgedwongen de fatale beslissing. Rani werd doodgeschoten. ,,Is dat onze schuld? We hadden gerust nóg drie uur willen wachten als dat haar leven had gered", aldus het echtpaar.