Volledig scherm
Vluchtelingen bij de opvang in Oirschot © ANP

Burgemeester Purmerend ontruimt raadszaal

UpdateBurgemeester Don Bijl van Purmerend heeft donderdagavond een raadsdebat over vluchtelingenopvang in zijn gemeente voortijdig beëindigd. Hij liet de raadszaal van het stadhuis ontruimen omdat er volgens hem te veel mensen op de vergadering waren afgekomen.

Volledig scherm
© ANP

In de zaal had zich een groot aantal mensen verzameld voor een raadsdebat over de opvang van 750 vluchtelingen in de Noord-Hollandse gemeente en de bouw van een opvangcentrum. De raadszaal was volgens de burgemeester veel te vol.

Hij vroeg voor aanvang van de vergadering de burgers naar de publiekshal te gaan waar het debat ook te volgen was. Daar werd geen gehoor aan gegeven. Boze inwoners van Purmerend lieten luidkeels weten het niet eens te zijn met de komst van vluchtelingen. Ze riepen: 'Geen azc, geen azc'. De politie moest er aan te pas komen om de massa naar buiten de sturen.

Volgens een woordvoerster van de gemeente moesten de aanwezigen de raadszaal verlaten omdat de brandweer het grote aantal mensen onverantwoord vond. Daarop besloot de burgemeester de raadsvergadering uit veiligheidsoverwegingen niet door te laten gaan.

Arie-Wim Boer, fractievoorzitter van Leefbaar Purmerend, vindt dat burgemeester Bijl niet goed heeft gereageerd op de mensenmenigte. ,,Hij stuurde de politie op z'n eigen burgers af. Er stonden zeker twaalf politiewagens voor de deur", zegt Boer, die tegen de komst van vluchtelingen is. De gemeente had volgens hem kunnen weten dat er veel belangstelling zou zijn voor het agendapunt. ,,Maar nee hoor. Er was een beperkt aantal zitplaatsen. Staan mocht niet". Boer ging nog in gesprek met de verontruste burgers, maar werd ook de raadszaal uitgestuurd. ,,Ik vroeg nog, van wie moet dat dan. Van uw baas, zei de agent. Mijn baas? Ja, de burgemeester".

Bedreigd
Ook in andere plaatsen zorgt de vluchtelingenproblematiek voor spanning. Twee raadsleden van de Limburgse gemeente Stein zijn ernstig bedreigd, meldt 1Limburg. De bedreigingen zouden te maken hebben met hun initiatief om politieke steun te krijgen voor de opvang van vluchtelingen in Stein.

Beiden hebben aangifte gedaan bij de politie. Burgemeester Marion Leurs-Mordang veroordeelt de bedreigingen. ,,Dit raakt het hart van onze democratie", zei ze.

Zorgen
In Oudenbosch zijn donderdag ook enkele honderden burgers naar het gemeentehuis gekomen voor een ingelaste vergadering over de vraag of in de gemeente Halderberge een azc mag komen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente verzocht grond beschikbaar te stellen voor een azc waar 600 tot 750 asielzoekers terecht kunnen. Tegenstanders, die duidelijk de meerderheid vormen van de aanwezigen, hebben zorgen over de leefbaarheid en veiligheid. De kwestie is het gesprek van de dag onder de bevolking van krap 30.000 inwoners.