Volledig scherm
© ANP

Burgemeester Tilburg heeft oplossing voor asielzoekers

De burgemeester van Tilburg heeft een oplossing voor de opvang van asielzoekers. Peter Noordanus stelt voor dat elke Brabantse gemeente een bepaald aantal asielzoekers móet opnemen.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Zo'n verplicht quotum, gebaseerd op het inwoneraantal per gemeente, geldt landelijk al voor statushouders. Noordanus wil dat het er in Brabant ook komt voor asielzoekers zonder verblijfsvergunning, die in azc's en noodopvanglocaties verblijven. Plannen voor asielopvang stuiten in veel gemeenten op weerstand onder de bevolking.

De Tilburgse eerste burger zal zijn voorstel donderdag inbrengen bij een bijeenkomst van de Brabantse burgemeesters met commissaris van de koning Wim van de Donk. Noordanus heeft becijferd dat Brabant voor eind mei nog voor 3500 asielzoekers plek moet vinden, over het hele jaar is er volgens hem een tekort van 6000 bedden.

,,Mijn oproep is: laten we dit probleem nou met zijn allen oplossen, ieder naar draagkracht", zegt Noordanus. ,,De tijd van praten is voorbij: we moeten tot daden komen. Zo niet, dan wordt straks vanuit Den Haag opgelegd hoe we het moeten doen."

Pact van Brabant
Noordanus doet zijn plan, 'Pact van Brabant' gedoopt, dinsdag in het Brabants Dagblad uit de doeken. Zijn idee kwam mede tot stand na de enquête die de krant vorige week hield onder burgemeesters in de regio. Daaruit bleek dat velen brood zien in het plan van hun collega's Mark Buijs (Boxtel) en Jan Hamming (Heusden) om asielzoekers in kleine groepen van vijftig tot honderd op te vangen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) houdt vast aan minstens driehonderd bedden per locatie. Budget voor integratie is er niet. Die 300-norm moet omlaag, zegt Noordanus. ,,Maar kleinschalige opvang is geen wonderolie; in Tilburg hebben we twee grootschalige locaties die prima functioneren. Het aantal vluchtelingen is niet de kern van het probleem."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement