Government soldiers take up positions in front of closed shops in Marawi City, Philippines May 28, 2017. REUTERS/Erik De Castro
Volledig scherm
Government soldiers take up positions in front of closed shops in Marawi City, Philippines May 28, 2017. REUTERS/Erik De Castro © REUTERS

Burgers geëxecuteerd bij strijd om Filipijnse stad

In een ravijn net buiten de Filipijnse stad Marawi zijn de lichamen van acht arbeiders gevonden. Ze zijn waarschijnlijk geëxecuteerd door extremisten.

Delen van de stad op het eiland Mindanao zijn al bijna een week in handen van de aan Islamitische Staat gelieerde extremisten van Maute. Het Filipijnse leger probeert al dagen met honderd soldaten en een aantal helikopters de rebellen te verdrijven. De strijd heeft inmiddels het leven geëist van 41 militanten en dertien militairen. Het aantal burgerdoden is onbekend.

Volgens religieuze leiders hebben rebellen christelijke inwoners in gijzeling genomen om hen te gebruiken als menselijk schild. De extremistische groep Maute zwoer eerder trouw aan de terreurgroep Islamitische Staat.

De acht dode mannen, de meeste met kogelwonden in het hoofd en sommigen met vastgebonden handen, waren arbeiders die op de vlucht waren voor de gevechten. Zij zijn opgepakt door de militanten en vermoord, liet de politie weten. Bij een van de lichamen was de tekst ,,verrader'' geschreven.

President Rodrigo Duterte had eerder deze week op Mindanao de staat van beleg afgekondigd. Een legerwoordvoerder zei dat in Marawi nog enkele tientallen ,,lokale terroristen'' verzet bieden.