Volledig scherm
David Cameron © getty

Cameron: exit uit EU als volk dat wil

Als de Britten in een referendum uiterlijk volgend jaar stemmen voor uittreding van de Europese Unie, dan moet de regering daar uitvoering aan geven. Dat zei premier David Cameron zondag voor de BBC.

De conservatieve leider voegde eraan toe dat hij niet denkt dat het verlaten van de EU de juiste beslissing is, als hij zijn geplande hervormingen voor het lidmaatschap van Groot-Brittannië kan realiseren.

,,Het Britse volk zal zijn keuze maken. Wij moeten die beslissing, wat het ook is, gehoorzamen'', aldus Cameron. ,,Als een exit het antwoord is, dan moeten we al het nodige doen om daar gevolg aan te geven'', zei hij in de Andrew Marr Show.

Het is niet de eerste keer dat Cameron een eventuele Brexit aanhaalt. Eind november van vorig jaar schreef hij een brief aan EU-president Donald Tusk, dat hij wilde onderhandelen over het Britse lidmaatschap en de eisen daarvoor. Zo pleitte hij voor minder integratie in de EU en meer macht voor nationale regeringen om Europese wetgeving te kunnen blokkeren.

Of het ook daadwerkelijk tot een Brits uittreden komt, is nog zeer de vraag. Europese leiders lijken niet onder de indruk van de woorden van Cameron en zien het voornamelijk als dreigement.