Volledig scherm
© ap

Cameron wil IS bombarderen in Syrië

UpdateDe Britse premier David Cameron gaat deze week het Lagerhuis vragen in te stemmen met bombardementen op terreurbeweging Islamitische Staat in Syrië. Dat zei Cameron maandag tijdens een bezoek aan Frankrijk.

,,Later deze week zal ik het parlement een alomvattende strategie voorleggen om IS aan te pakken'', aldus de Britse premier.

Cameron sprak maandag met zijn Franse collega François Hollande. De twee brachten een bezoek aan Bataclan, het Parijse poppodium dat een van de doelwitten was van de aanslagen in Parijs. Naast de luchtaanvallen in Syrië wil Cameron ook een Britse luchtmachtbasis op Cyprus beschikbaar stellen voor landen die luchtaanvallen uitvoeren op IS.

Samenwerking
Frankrijk zal de luchtaanvallen op terreurgroep Islamitische Staat (IS) nog verder opvoeren. De aanvallen zullen zich ,,intensiveren en erop gericht zijn maximale schade toe te brengen aan Islamitische Staat'', zei de Franse president. Cameron: ,,Ik steun de acties die president Hollande neemt in Syrië tegen IS en het is mijn vaste overtuiging dat Groot-Brittannië dat ook moet doen.''

De bijeenkomst met Cameron markeerde voor Hollande een week van intensieve diplomatieke inspanningen. Het Franse staatshoofd wil een brede internationale coalitie smeden tegen de terroristische militie Islamitische Staat na de aanslagen in Parijs die 130 mensen het leven kostte. Daartoe bezoekt Hollande dinsdag ook de Amerikaanse president Barack Obama en donderdag de Russische president Vladimir Poetin.

Veiligheidsraad
Zaterdag riep de VN-Veiligheidsraad alle lidstaten op om mee te doen aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS). De vijftienkoppige raad nam vrijdag unaniem een Franse resolutie aan waarin staat dat 'alle nodige maatregelen' moeten worden genomen om de terreurgroep te bestrijden.

De Verenigde Naties (VN) zeggen dat er einde moet komen aan het 'toevluchtsoord' dat IS-strijders gevestigd hebben in delen van Irak en Syrië. Ook moeten landen samenwerken om ervoor te zorgen dat het aantal jihadgangers wordt teruggedrongen.

Defensie

Defensie
Cameron maakte maandag ook bekend dat Groot-Brittannië de aankomende tien jaar 18 miljard euro investeert in defensiemateriaal. ,,De overheid kiest er voor te investeren in veiligheid en de bescherming van onze welvaart’’, aldus de premier. Het geld wordt onder meer gebruikt voor de aanschaf van negen Boeing onderzeejagers en twee nieuwe straaljager squadrons.

Steun
Minister van defensie Michael Fallon schoof aan bij de BBC om Camerons betoog voor bombardementen in Syrië te ondersteunen. "We hebben een zeer kundige luchtmacht", aldus Fallon. ,,De Tornado's die we inzetten in Irak hebben een zeer nauwkeurige raket, de Brimstone-raket. (...) Deze raket verkleint de kans op burgerslachtoffers tot nul, omdat hij zo precies is. De rest van de coalitie wil dat de RAF wordt ingezet in Syrië. Het is niet logisch dat de RAF maar tot de grens tussen Irak en Syrië vliegt, een grens die IS niet erkent."

Cameron probeerde het Lagerhuis twee jaar geleden ook al over te halen IS in Syrië te bestoken, maar verloor toen de stemming.

  1. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

    Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

    Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”