Volledig scherm
Een voorstander van een Brexit voert campagne in Liverpool Street, Londen © AP

Campagne Brexit: voor- en tegenstanders nek aan nek

In Groot-Brittannië is vrijdag de campagne afgetrapt voor het referendum over een mogelijk vertrek uit de Europese Unie, een zogeheten Brexit. De campagne belooft uiterst spannend te worden, omdat de voor- en tegenstanders van een Brexit in de peilingen nek-aan-nek gaan.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP

Uit een peiling van onderzoeksbureau YouGov blijkt dat de 'Blijf'-campagne slechts 1 procent meer Britten achter zich heeft dan de 'Vertrek'-voorstanders.

Met nog twee maanden campagne voor de boeg is 38 procent van de Britten voor een Brexit, terwijl 39 procent in de EU wil blijven. Omdat nog 18 procent van de kiezers het niet weet, kan de uitslag van het referendum op 23 juni nog alle kanten op gaan. Vijf procent van de ondervraagden zegt helemaal niet te gaan stemmen.

Obama
Vorige maand nog kondigde president Barack Obama aan om af te reizen naar Londen om de Britten ervan te overtuigen ín de Europese Unie te blijven. 

Voorstanders van het vertrek van de Britten uit de EU zijn woedend over het vooruitzicht dat Obama zich met de campagne wil bemoeien. ,,Als een Amerikaanse president zich bemoeit met onze constitutionele toekomst, herlees ik altijd de Amerikaanse onafhankelijksverklaring'', zei Steve Baker, Lagerhuislid voor de Conservatieven onlangs. 

Zijn collega Peter Bone zei eerder: ,,Waarom zou president Obama Groot-Brittannië vertellen of we een deel van een Europese superstaat moeten zijn of een onafhankelijke natie. Hij moet zijn commentaar en zijn ideeën voor zichzelf houden.''

Britse KvK-directeur
Ook voor de directeur-generaal van de Britse Kamers van Koophandel (BCC) had Brexit vorige maand grote gevolgen. Hij pleitte voor vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. Na die uitspraak werd directeur John Longworth geschorst. Later besloot hij zelf op te stappen. 

Volledig scherm
© AP