Volledig scherm
Don't look away heet de campagne die vakantiegangers bewust hoopt te maken van kindersekstoerisme. © arie kievit

Campagne moet vakantiegangers bewust maken van kindersekstoerisme

Terre des Hommes begint zaterdag een campagne om vakantiegangers te wijzen op kindermisbruik in het buitenland. De organisatie vraagt mensen alert te zijn en vermoedens van seksueel misbruik te melden. 

In de campagne komen mensen aan het woord die eerder zo'n melding hebben gedaan. Ze leggen uit wat ze gezien hebben. Dat moet drempelverlagend werken.

Verdachte situaties zijn volgens de hulporganisatie bijvoorbeeld als iemand zich afzondert met een kind uit de regio of ongewoon intiem is bij een zwembad, op het strand of in een weeshuis.

In december werd een 67-jarige kinderpsychiater uit het Friese Makkinga in Nepal veroordeeld tot zeven jaar cel voor het misbruiken van twee minderjarige jongens. Seksuele uitbuiting van kinderen komt ook veel voor in Cambodja, Thailand, Nepal en de Filipijnen. Ook in die landen zijn Nederlanders volgens Terre des Hommes sterk vertegenwoordigd onder de daders.

De campagne Don't Look Away duurt tot 1 september en Meldkindersekstoerisme.nl is de bijbehorende website.

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.