Volledig scherm
Don't look away heet de campagne die vakantiegangers bewust hoopt te maken van kindersekstoerisme. © arie kievit

Campagne moet vakantiegangers bewust maken van kindersekstoerisme

Terre des Hommes begint zaterdag een campagne om vakantiegangers te wijzen op kindermisbruik in het buitenland. De organisatie vraagt mensen alert te zijn en vermoedens van seksueel misbruik te melden. 

In de campagne komen mensen aan het woord die eerder zo'n melding hebben gedaan. Ze leggen uit wat ze gezien hebben. Dat moet drempelverlagend werken.

Verdachte situaties zijn volgens de hulporganisatie bijvoorbeeld als iemand zich afzondert met een kind uit de regio of ongewoon intiem is bij een zwembad, op het strand of in een weeshuis.

In december werd een 67-jarige kinderpsychiater uit het Friese Makkinga in Nepal veroordeeld tot zeven jaar cel voor het misbruiken van twee minderjarige jongens. Seksuele uitbuiting van kinderen komt ook veel voor in Cambodja, Thailand, Nepal en de Filipijnen. Ook in die landen zijn Nederlanders volgens Terre des Hommes sterk vertegenwoordigd onder de daders.

De campagne Don't Look Away duurt tot 1 september en Meldkindersekstoerisme.nl is de bijbehorende website.

  1. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

    ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

    In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.