Campagneleider Trump verdacht van samenzwering tegen de VS
UPDATEJustitie in de Verenigde Staten heeft tegen voormalig campagneleider Paul Manafort een aanklacht van twaalf punten geformuleerd. Het gaat om samenzwering tegen de Verenigde Staten en een reeks financiële misdrijven, waaronder bedrog met belastingen, valse getuigenis en het witwassen van geld.
Behalve Manafort moet ook zijn voormalige zakenpartner Rick Gates zich melden. Ze worden verdacht van onder meer het samenzweren tegen de Verenigde Staten en meerdere financiële misdaden. De FBI denkt dat het duo naliet buitenlandse bankrekeningen bij de belastingdienst op te geven en geld dat zij ontvingen van Amerikaanse autoriteiten witwasten tussen 2006 en 2016.
De naam van Gates (61) komt voor op documenten die te maken hebben met bedrijven die Manafort op Cyprus vestigde. Die bedrijven ontvingen betalingen van politici en zakenlieden in Oost-Europa, ontdekte de New York Times.
De twee zijn de eersten die worden gedagvaard in het officiële onderzoek dat speciaal aanklager Robert Mueller en de FBI naar de mogelijke Russische betrokkenheid instellen. Een andere adviseur van Trump, George Papadopoulos, bekende eerder deze maand al dat hij verkeerde informatie had verstrekt aan de FBI.
De advocaat van Donald Trump nam het vandaag meteen op voor de voormalig adviseur van de president. Volgens hem heeft de aanhouding van Manafort niets te maken met de presidentiële campagne van Trump of de vermoedens van Russische samenzwering.
Overtredingen
De 68-jarige Manafort uit Connecticut was in 1980 mede-oprichter van het lobbykantoor Black, Manafort & Stone. Hij werkte in elk geval ooit voor onder anderen de pro-Russische Oekraïense president Janoekovitsj (2010-2014), van wie hij samen met Gates ruim 12 miljoen dollar zou hebben ontvangen, en dictator Mobutu Sese Seko in Congo. Hij meldde pas jaren later bij het ministerie van Justitie dat hij werkte voor buitenlandse mogendheden. Zo'n aanmelding is verplicht in de Verenigde Staten.
De jurist werkte ook mee aan de campagnes van onder anderen de Amerikaanse presidentskandidaten Ford, Reagan en Bush. President Trump heeft tot nu toe elke suggestie van Russische betrokkenheid strikt van de hand gewezen.
Federale autoriteiten verdachten Manafort eerder al van belastingontduiking en het witwassen van geld volgens de New York Times. Hij moest documenten over de campagnetijd inleveren en voor een senaatscommissie uitleg komen geven. Bovendien werd zijn telefoon afgeluisterd door de FBI, omdat hij contact onderhoudt met een vertrouweling van de Russische president Poetin, Oleg Deripaska.
Lees verder onder de foto
Russische samenwerking
Een jury in Washington keurde eergisteren de eerste aanklachten goed in het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Aanklager Mueller onderzoekt of Trump probeerde de rechtsgang te belemmeren en gaat na of er sprake was van Russische samenwerking met het campagneteam van Donald Trump.
De CIA kwam eind vorig jaar met een rapport waarin de inlichtingendienst concludeerde dat de Russen Trump hebben geholpen. ,,Het oordeel van de inlichtingendienst is dat het Ruslands doel was om één kandidaat voor te trekken: om Trump te laten winnen'', aldus een woordvoerder van de Amerikaanse overheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wen er maar aan, mannen: de Oranjevrouwen zijn booming
Veel mannen hebben nog altijd moeite om voetbalvrouwen een plekje te geven in hun universum. Als de Leeuwinnen deze week aftrappen op het EK, zullen ze weer superkritisch zijn. NOS-commentator en jeugd-international Suse van Kleef kaatst de bal terug. -
PREMIUMFeest in China
Hongkong 25 jaar in Chinese handen: metropool sombert over verloren vrijheid
Met vuurwerk, trompetgeschal en marcherende soldaten wordt vandaag gevierd dat Hongkong precies 25 jaar geleden in Chinese handen kwam. De stad bereidt zich al weken voor op het evenement, waarbij de verwachting is dat leider Xi Jinping een speech zal geven. Maar lang niet iedereen in Hongkong is in een feeststemming. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.
-
Aantal gevallen apenpokken in Europa verdrievoudigd, Amsterdam Pride kan leiden tot verspreiding
Het aantal gevallen van het apenpokkenvirus is de afgelopen twee weken in Europa verdrievoudigd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept Europese landen op snel actie te ondernemen. -
Topbasketbalster VS voor Russische rechter: crimineel of pion?
De Amerikaanse topbasketbalster Brittney Griner zit al vier maanden in een Russische cel. Ze wordt verdacht van drugssmokkel, haar proces is gisteren begonnen. De Amerikanen vermoeden echter een politiek spelletje. -
10-jarig slachtoffer van verkrachting gedwongen naar andere staat voor abortus
Een 10-jarig meisje dat door een verkrachting zwanger raakte is een abortus geweigerd in Ohio. De Amerikaanse staat scherpte zijn wetten aan na de uitspraak van het hooggerechtshof over abortus. Het meisje is naar de naastgelegen staat Indiana gereisd om alsnog de zwangerschap af te breken.