Volledig scherm
© ap

Canada eist de Noordpool op

Het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat het 'internationale erkenning wil voor het volledige continentaal plat'. Daarmee wil het land kijken of het de Noordpool, die rijk is aan grondstoffen, op kan eisen.

Volledig scherm
John Baird, de Canadese minister van Buitenlandse Zaken. © reuters

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken John Baird kondigt aan dat het land een verzoek heeft ingediend bij de Verenigde Naties om de uiterste grenzen van het Canadese continentaal plat te bepalen. Canada heeft daarvoor informatie ingediend bij de Commission on the Limits of the Continental Shelf (CLCS), een orgaan van de VN.

Nalatenschap voor Canadezen
'Dit verzoek is een belangrijke stap binnen onze prioriteit om internationale erkenning te krijgen voor ons volledig continentaal plat', zei Baird. 'De definiëring van het continentaal plat is fundamenteel voor ons land en een nalatenschap voor toekomstige Canadezen.'

'Het Noorden is een essentieel onderdeel van het Canadese collectieve erfgoed en zijn toekomst', zegt Minister van Leefmilieu Leona Aglukkaq. 'Onze regering verbindt zich ertoe het Noorden te helpen om zijn volledige potentieel te bereiken als een gezonde, voortvarende en veilige regio binnen een sterk en soeverein Canada.'

Rijkdommen
Canada is lang niet het enige land dat een oogje heeft op het Noordpoolgebied en alle rijkdommen die er in de grond zitten. Met het smelten van de ijskappen door de klimaatopwarming wordt de ontginning van die grondstoffen een stuk realistischer. Bovendien wordt de Noordpool een geostrategisch interessantere plek nu er nieuwe scheepvaartroutes mogelijk zijn.

Enkele jaren geleden plantte Rusland een Russische vlag op de zeebodem onder de Noordpool om de aanspraken van het land op de regio te onderstrepen. Volgens de Russen is het Lomonosovbekken een onderzeese voortzetting van het Russische vasteland. En dus, redeneren zij, hebben ze volgens het VN-Zeerechtverdrag recht op de exploitatie van alle natuurlijke rijkdommen tot 200 mijl (320 kilometer) van hun landsgrenzen.

Ook de Verenigde Staten, Noorwegen en Denemarken (Groenland) maken zich sterk dat ze aanspraak kunnen maken op het gebied.

Volledig scherm
© reuters
  1. Nederlandse vriendengroep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatracers behandeld!’

    Nederland­se vrienden­groep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatra­cers behandeld!’

    Een Nederlandse vriendengroep bestaande uit twaalf mannen is gisteren in Duitsland aangehouden op verdenking van deelname aan een illegale straatrace en het in gevaar brengen van een jonge voetganger, meldt de Duitse politie. De Nederlandse autoliefhebbers, die op weg waren naar Oostenrijk, ontkennen de beschuldigingen en laten een advocaat naar de zaak kijken. ,,We zijn als een stelletje criminele straatracers behandeld!”, briest een van de deelnemers tegen deze nieuwssite.