Volledig scherm
De Canadese minister van Buitenlandze Zaken Chrystia Freeland. © EPA

Canada eist vrijlating gevangen burgers in China

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland heeft vrijdagavond  de stille diplomatie laten varen en voor het eerst officieel geëist dat China twee gevangen Canadese burgers vrijlaat. 

,,We zijn zeer bezorgd over de willekeurige opsluiting van twee Canadezen door de Chinese autoriteiten en roepen op tot hun onmiddellijke vrijlating’’, aldus Freeland. Regeringsbronnen melden dat Canada vrijdag de Chinese ambassadeur in het land op de hoogte heeft gebracht van de eis tot vrijlating. 

China verdenkt de opgepakte Canadezen officieel van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Maar hun arrestatie, begin vorige week, zou in werkelijkheid een vergelding zijn voor de arrestatie van Meng Whanzhou, financieel directeur van de Chinese technologiereus Huawei en haar mogelijke uitlevering aan de VS. 

,,Canada is een land dat bestuurd wordt door regels en wetten”, zei Freeland. Ze wees erop dat de procedure tegen Meng ,,eerlijk en transparant” verloopt. Volgens de minister is het principe van de rechtstaat ,,fundamenteel” in elke vrije en democratische samenleving. ,,Wij zullen dit principe verdedigen.’’

Canada wordt gesteund door de VS en de Europese Unie, die vrijdag ook een oproep lanceerden om de Canadese staatsburgers meteen vrij te laten.

Meng is door een rechter in Vancouver op borgtocht vrijgelaten, maar ze kan nog altijd worden uitgewezen naar de VS. Die beschuldigen haar er onder meer van het handelsembargo tegen Iran te hebben geschonden.