Volledig scherm
Incheckbalies van maatschappij Air Canada op Toronto Pearson International Airport. © Thinkstock

Canada scherpt visumregels aan voor Europeanen

Canada gaat vanaf 15 maart zijn visumregels verscherpen. Onder meer de vrijstelling voor inwoners uit Europese landen valt weg: voortaan zullen zij zogeheten elektronische reisautorisatie (eTA) moeten aanvragen, vergelijkbaar met het Amerikaanse Esta. De eTA kost 7 Canadese dollar (zo'n 4,50 euro).

De eTA is van toepassing op inwoners uit vijftig landen, waaronder Nederland en België. Jaarlijks zal de maatregel van toepassing zijn op zo'n 3 miljoen bezoekers, aldus de Canadese regering.

De eTA moet voor vertrek online worden aangevraagd. De reiziger krijgt als het goed is al na enkele minuten een bevestigende e-mail. Het document is elektronisch gelinkt aan het paspoort, en geldt voor vijf jaar, of tot het paspoort vervalt.

Met de elektronische reisautorisatie wil Canada alle reizigers die het land aandoen scannen en onderzoeken of ze aan de toelatingsvoorwaarden voldoen. De toegang kan bijvoorbeeld worden geweigerd als iemand deel uitmaakt van een terreurorganisatie of een criminele groepering.

Passagierslijsten
Op dit moment worden er al passagierslijsten van luchtvaartmaatschappijen die naar Canada vliegen gecontroleerd, maar volgens Robert Orr, hoge functionaris bij het Canadese ministerie voor Immigratie, gebeurt dat niet systematisch.

Orr belooft dat douaniers in de beginperiode begrip zullen tonen voor reizigers die niet op de hoogte zijn van de hervorming.

  1. Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

    Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

    Justitie in België heeft flinke celstraffen geëist tegen de ouders van een jongen met ADHD die dagelijks langdurig op zijn kamer werd opgesloten en niet naar het toilet mocht. Volgens zijn vader en moeder deden ze dat om 's avonds rustig televisie te kunnen kijken. Na een tip van klasgenoten viel de politie uiteindelijk binnen bij het gezin. Daarbij werden op de stinkende en beschimmelde tienerkamer onder meer ettelijke plastic flessen met urine aangetroffen.