Volledig scherm
De profielfoto van Menhaz op Discord. © rv

Canadees doodt familieleden en pocht met foto’s op forum

Een 23-jarige man uit de Canadese stad Markham (Ontario) is gearresteerd voor de moord op vier familieleden. De zaak kwam aan het licht nadat hij in een chatforum had gepocht over zijn daden en gruwelijke foto’s van hun verminkte lichamen had gepost. Een medegebruiker alarmeerde de politie.

,,Ik heb net mijn hele familie afgeslacht en zal vermoedelijk de rest van mijn leven in de cel doorbrengen als ik erin slaag te overleven”, schreef een man met gebruikersnaam Menhaz op Discord, een softwareprogramma dat wereldwijd wordt gebruikt door gamers om met elkaar te communiceren. ,,Ik wilde dat ze zouden sterven, zodat ze niet zouden moeten lijden onder het besef wat voor een zielig onmens ik was. Het is allemaal erg egoïstisch.” Daarbij deelde hij bijzonder expliciete foto’s van hun dode lichamen en met bloed besmeurde wapens.

De berichten werden zondag omstreeks middernacht (lokale tijd) verstuurd, meer dan twaalf uur voor de politie de lichamen van drie vrouwen en een man in een woning aantrof. De slachtoffers waren de 21-jarige zus van de man, zijn moeder van 50 en vader van 59 en zijn 70-jarige oma.

Liegen over studie

Menhaz schreef dat hij zijn ouders al drie jaar wijs had gemaakt dat hij naar de universiteit ging, terwijl hij in werkelijkheid al na een jaar gestopt was met studeren. In plaats van naar de les te gaan, hing hij elke dag rond in een winkelcentrum en ging hij soms naar een fitnesscentrum. De man vertelde dat hij tijdens zijn eerste jaar aan de universiteit depressief werd.

,,Ik deed het omdat ik niet wil dat mijn ouders zich zouden moeten schamen voor een zoon zoals ik”, schreef Menhaz in de berichten. ,,Ik koos er daarom uit lafheid voor om hen te vermoorden. Ik weet dat het misschien verwarrend klinkt, maar wat voorbij is, is voorbij en wat gepland was, is afgerond.” Hij was van plan zichzelf aan te geven, zei hij. ,,Ik verdien gestraft te worden.”

Een van de gebruikers aan wie Menhaz zijn daad opbiechtte en foto’s toonde, slaagde erin om zijn IP-adres en vervolgens zijn thuisadres te traceren en de politie te contacteren. Toen de agenten kwamen, opende de 23-jarige verdachte Menhaz Zaman zelf de deur en liet hij zich arresteren.

Volledig scherm
Malesa Zaman (21), de zus van de dader. Zijn vader Moniruz Zaman (59) en moeder Momotaz Begum (50). Rechts zijn grootmoeder Firoza Begum (70). © rv