Volledig scherm
Een pizza hawaii. © Thinkstock

Canadese uitvinder pizza Hawaii overleden

De meningen zijn erover verdeeld: is ananas op een pizza nou wel of niet lekker? De Canadees die in 1962 voor het eerst ananas aan een doorsnee pizza toevoegde, is overleden. Dat meldt de BBC. Zijn 'pizza Hawaii', zoals de creatie inmiddels heet, maakte van hem een onverwachte beroemdheid.

Sam Panopoulos emigreerde op zijn 20-ste van Griekenland naar de Canadese provincie Ontario. Samen met zijn broers begon hij een aantal restaurants. In één van die restaurants besloot hij meer dan vijftig jaar geleden om ham en ananas toe te voegen aan pizza. Dat gebeurde voor de lol, gewoon om te zien hoe het zou smaken.  

In een interview vertelde Panopoulos eens dat zijn broers en hij regelmatig dat soort experimenten deden. Klanten waren enorm positief over de toevoeging en zo kwam de pizza op het menu terecht.

Inmiddels is de pizza wereldberoemd en heeft pizza Hawaii beroemde voor- en tegenstanders. Chef Gordon Ramsey is bijvoorbeeld tegen, maar de Canadese premier Justin Trudeau is voor. Panopoulos kwam eerder dit jaar nog in het nieuws, nadat de premier van IJsland tegen een schoolklas had gezegd dat hij fundamenteel tegen was op ananas als pizzatopping.