Canadezen diep onder de indruk van Nederlands kerstgebruik

Video‘Iedere Canadees moet deze hartverwarmende kerstboodschap zien’. Die tekst zette belangengroep Ontario Proud op Facebook bij een video van een herdenking van Canadese soldaten in het Nederlandse Holten. De video, die 11 december online kwam, is al meer dan 3,1 miljoen keer bekeken.

In de video is te zien hoe Nederlandse schoolkinderen een eerbetoon brengen aan 1355 Canadese soldaten die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Dat doen ze door een brandende kaars te plaatsen op ieder graf. De herdenking, jaarlijks op kerstavond, is een van de vier vaste plechtigheden op de Canadese begraafplaats en vindt al bijna dertig jaar plaats.

„Deze Nederlandse kinderen beseffen dat ze Kerstmis in vrijheid kunnen vieren, door het offer dat de geallieerden hebben gebracht”, staat er in het Engels bij het filmpje.

Ook in de video zelf, die op Facebook al meer dan 48.000 keer is gedeeld, komt tekst voorbij. „Deze Canadese zonen, vaders en broers keerden nooit terug naar huis, ze zijn voor altijd een oceaan van ons verwijderd’’, leest de video.

,,Maar met Kerstmis wordt bij hen stilgestaan. Ze zijn niet alleen, ze zijn niet koud en ze zijn niet in het donker; ze worden herdacht. Een simpele, maar prachtige traditie. Bedankt voor het herdenken van onze jongens, Nederlandse kinderen! Canada is jullie dankbaar. Merry Christmas!”

Sinds 1991

Het initiatief voor de herdenking werd in 1991 genomen door Leena van Dam. In haar geboorteland Finland is het traditie om op deze wijze op kerstavond overleden geliefden te herdenken.

Van Dam stelde voor de herdenking voor vijf jaar kaarsen beschikbaar. Tegenwoordig liggen de organisatie en financiering in handen van de Stichting Viering Nationale Feestdagen, die daarbij samenwerken met de basisscholen.

Volledig scherm
Een ‘still’ uit de video op de Facebookpagina van Ontario Proud. © Facebook/Ontario Proud
  1. Hilarische gorillaselfie is allesbehalve ‘gewone dag op kantoor’

    Hilarische gorillasel­fie is allesbehal­ve ‘gewone dag op kantoor’

    ‘Doorlopen maar, hier is niets te zien’, lijken de berggorilla's Ndakasi en Matabishi van het Congolese Virunga-park te willen zeggen. Beide mensapen staan erbij alsof het poseren voor een foto de normaalste zaak van de wereld voor hen is. Parkwachter Mathieu Shamavu, die het wonderlijke plaatje op Facebook zette, schrijft erbij: ‘een gewone dag op kantoor'. Maar niet iedereen is overtuigd van de echtheid van de apenselfie.