Canadezen kunnen zich als transgender laten registreren op paspoort

Canadezen kunnen binnenkort op hun paspoort aangeven dat ze transgender zijn. In plaats van de gebruikelijke M (male) of F (female), wordt het geslacht 'X' ook een optie. 

Volledig scherm
LBGT-vlag © EPA

Dat stelt immigratieminister Ahmed Hussen, zo meldt de Canadese nieuwssite CBCNEWS. ,,Door een X als geslachtsaanduiding in te voeren, nemen we een belangrijke stap op het gebied van gelijkheid voor alle Canadezen."

Wanneer de X wordt ingevoerd is nog niet duidelijk. Eerst moeten alle overheidsdocumenten en formulieren worden aangepast. Eind van deze maand voert de Canadese immigratiedienst een tijdelijke maatregel in, waardoor immigranten of vluchtelingen zich als als transgender kunnen identificeren.

Volledig scherm
Ahmed Hussen: minister van Immigratie, vluchtelingen en burgerschap. © AP

Uit de rij gehaald

COC Nederland ziet het invoeren van de optie X op een paspoort vooral als een tijdelijke oplossing, zo blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer uit 2015. De organisatie pleit vooral voor volledige afschaffing van geslachtsregistratie. 

Transgenders zouden er te vaak onnodig mee geconfronteerd, bijvoorbeeld bij de douane. ,,Ik word vaak uit de rij gehaald om ondervraagd te worden: mensen denken dat ik mijn paspoort gestolen heb", zo vertelt een transgender. 

Genderneutraliteit

In Nederland is een 'X' nog niet mogelijk, wel kunnen transgenders hun geslacht aanpassen in een paspoort na een operatie. Dit gebeurt dan ook massaal. Bovendien leeft de discussie omtrent genderneutraliteit wel degelijk in Nederland. Zo kreeg het besluit van gemeente Amsterdam om reizigers aan te spreken met 'Beste mensen' in plaats van 'Dames en heren' zowel veel kritiek als bijval.

Critici vonden onder meer dat er met de maatregel wel heel veel aandacht werd besteed aan een minderheid. Uit cijfers blijkt dat slechts 1,1 procent van de mannen en 0,8 procent van de vrouwen zich meer verbonden voelt met het andere geslacht dan dat waarin ze geboren zijn.

COC-voorzitter Tanja Ineke draaide dat om: wat maakt het eigenlijk uit om meer rekening te houden met een minderheid? ,,Je lost er een reëel probleem mee op voor mensen die zich niet thuisvoelen in het hokje man of vrouw. Ik sprak laatst iemand die ontroerd was dat de Londense metro's voortaan reizigers begroeten met 'Goedemorgen iedereen'. Diegene zei: ik voelde me voor het eerst gehoord en gezien.''

  1. Flatbewoner New York vermorzeld door vallende lift in superdeluxe woontoren

    Flatbewo­ner New York vermorzeld door vallende lift in superde­luxe woontoren

    In New York is gisteren een 30-jarige bewoner van een superdeluxe appartementencomplex in Manhattan op gruwelijke wijze om het leven gekomen nadat hij was geplet door een lift. Op het moment dat Sam Waisbren, het slachtoffer, op de begane grond de lift uitstapte en één voet in de lobby had gezet viel de nog volle lift met geopende schuifdeuren plotseling keihard een verdieping omlaag. De man was volgens de politie op slag dood.