Volledig scherm
© anp

Cartoon profeet geweerd op Nederlandse stations

Tekeningen waarop de profeet Mohammed is afgebeeld zijn niet welkom op reclameborden in metro- en treinstations. Drie politieke jongerenbewegingen probeerden afgelopen week tevergeefs een steunbetuiging aan de vermoorde cartoonisten van Charlie Hebdo op digitale abri's te krijgen. Uit angst voor 'maatschappelijke onrust' werd die geweigerd.

Quote

Dit bewijst dat de terroris­ten in Parijs hun doel bereikt hebben: angst zaaien en zelfcen­suur

Voorzitters van de JOVD, Jonge Socialisten (JS) en Dwars

De jongerenbewegingen van VVD, PvdA en GroenLinks wilden een poster plaatsen met de slogan: 'Vrijheid overwint altijd'. Daarbij was een cartoon van Charlie Hebdo te zien met een afbeelding van de profeet. Die posters werden afgewezen door de bedrijven Ngage en CS Digital Medi, exploitanten van digitale reclame op metro- en treinstations.

,,We hebben ook te denken aan de veiligheid," aldus een woordvoerder van CS Digital Media, dat vreest dat de borden kapot worden gegooid. Of het bedrijf daarmee zwicht voor onverdraagzaamheid? ,,In zekere zin is dat zo."

Aanstootgevende uitingen
Volgens het bedrijf Ngaga speelden veiligheidsoverwegingen geen rol, maar weert het bedrijf altijd 'aanstootgevende' uitingen. De drie jongerenbewegingen hebben nu een cartoon geplaatst van een potlood dat het opneemt tegen een machinegeweer. Nog steeds staat er dat vrijheid altijd overwint.

De weigering heeft een nare bijsmaak achtergelaten bij de organisaties. ,,We wilden een krachtig statement maken, maar de exploitanten waren allemaal te bang om de prent van Charlie Hebdo te plaatsen," aldus de voorzitters van de JOVD, Jonge Socialisten (JS) en Dwars in een gemeenschappelijke verklaring.

,,Dit bewijst dat de terroristen in Parijs hun doel bereikt hebben: angst zaaien en zelfcensuur. Dat is extreem gevaarlijk."