Volledig scherm
© Giemsi

Cartoonisten: Pegida misbruikt terreur in Parijs

AANSLAG PARIJSFranse en Franstalige cartoonisten nemen de Duitse anti-islamitische volksbeweging Pegida op de korrel. Ze beschuldigen de beweging ervan op cynische wijze een slaatje te willen slaan uit de terreuraanslagen in Parijs van afgelopen week.

Volledig scherm
Hyena en aasgier willen 'profiteren' van aanslagen © Camron

De groep Cartoonisten tegen Pegida roept op een vandaag geopende Facebookpagina de burgers van de Duitse stad Dresden (waar Pegida het grootst is) op te staan voor tolerantie, openheid en tegen haat en islamvijandigheid.

Tot de ondertekenaars van de oproep behoort ook de Nederlandse tekenaar Bernard 'Willem' Holtrop. Hij tekent sinds de oprichting van Charlie Hebdo voor het blad.

Aasgier
,,Wij de Franse en Franstalige tekenaars zijn onthutst over de moord op onze vrienden. En wij walgen ervan dat rechtse krachten proberen dit voor hun doeleinden te gebruiken'', is te lezen op de pagina.

Tekenaars hebben inmiddels een tiental cartoons op internet geplaatst waarin de spot wordt gedreven met Pegida. Eén daarvan toont onder meer een hyena en een aasgier die willen profiteren van de aanslagen. Ook staat Hitler afgebeeld met een protestbord met daarop de tekst 'Ich bin Charlie'.

Ophitsers
Pegida wil vanavond weer de straat op. Het zijn de eerste Pegida-acties sinds de terreurdaden in Parijs. De beweging hekelt de vermeende islamitische opmars in Europa en hoopt dat er opnieuw meer mensen hun steun komen betuigen.

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas heeft woedend gereageerd op de plannen van vanavond. ,,Als ze een beetje fatsoen hebben, zeggen ze de bijeenkomst van af'', aldus Maas. ,,De slachtoffers van de terreur in Parijs, zeventien mensen, verdienen het niet te worden misbruikt door deze ophitsers'.

Volledig scherm
© Glez
Volledig scherm
© Deugne