Volledig scherm
© Shutterstock

Castings in de VS niet meer achter gesloten deuren

De grootste Amerikaanse vakbond voor acteurs en vier grote televisienetwerken zijn overeengekomen om audities en sollicitaties niet meer in besloten privéruimtes te laten plaatsvinden. Door de maatregel moet de kans kleiner worden dat acteurs seksueel worden misbruikt tijdens castings.

De vakbond Screen Actors Guild vertegenwoordigt 160.000 acteurs. De organisatie meldde dat met mediabedrijven ABC, CBS, NBC en Fox is overeengekomen om castings niet meer in privésettings als hotelkamers of bij castingdirecteuren thuis te houden. Het maakt deel uit van een nieuwe, voorlopige cao-overeenkomst, waarover de raad van bestuur van de vakbond zich nog moet buigen.

Weinstein

De maatregel volgt op de grote verontwaardiging die is ontstaan na onthullingen over seksueel wangedrag binnen de filmindustrie en daarbuiten. Zo staat de filmproducent Harvey Weinstein inmiddels in New York voor de rechter voor verkrachting en 'criminele seks'. Hij wordt er door tientallen vrouwen van beschuldigd zijn macht te hebben misbruikt voor seksueel genot. Door de Weinstein-affaire ontstond de #MeToo-beweging.