Catalaanse activisten steken auto’s in brand tijdens gewelddadige protesten

VIDEOWoedende Catalaanse demonstranten zijn vandaag opnieuw in botsing gekomen met de oproerpolitie in het centrum van Barcelona. Het is de derde dag van gewelddadige protesten tegen de veroordeling tot celstraffen van negen pro-separatistische leiders wegens het organiseren van een illegaal referendum voor onafhankelijkheid.

De politie voerde charges uit en vuurde schuimkogels af terwijl demonstranten containers en auto’s in brand staken in de buurt van regionale overheidsgebouwen in Barcelona. Zeker vier straten waren geblokkeerd door de branden. Enkele auto’s ontploften door het vuur.

Ook in de stad Girona kwam het weer tot onlusten. Demonstranten gooiden daar met onder meer stenen en rotjes naar de politie.

Ook gisteren ging het er hevig aan toe. Toen probeerden deels vermomde betogers veiligheidshekken rond Spaanse regeringsgebouwen omver te werpen. Ze gooiden ook met blikken, fakkels en verfbommen naar de veiligheidsdiensten.

Agenten schoten opnieuw met rubberkogels. Die waren zo groot als een pingpongbal, zo merkt een verslaggever ter plaatse op. Er werden verschillende charges uitgevoerd om de betogers te verdrijven, en politiehelikopters cirkelden boven de stad. Sommige - ook vreedzame - betogers werden hard aangepakt. In totaal kwamen er 40.000 mensen op straat en vielen er 74 gewonden. Heel de nacht bleef het onrustig in Barcelona.

De negen prominente Catalaanse separatisten kregen afgelopen maandag door het Spaanse Hooggerechtshof celstraffen opgelegd van negen tot dertien jaar.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS