Volledig scherm
© ANP XTRA

Cel voor hacker na DDoS-aanval op provider in opdracht van concurrent

Een Britse hacker moet de gevangenis in omdat hij DDoS-aanvallen uitvoerde op een telecomprovider uit Liberia. Hij legde de systemen plat in opdracht van een concurrent van het bedrijf. 

De man werd vandaag veroordeeld tot twee jaar en acht maanden celstraf. De nu 30-jarige Brit begon in oktober 2015 met de aanvallen op provider Lonestar MTN. Hij gebruikte onder meer gehackte beveiligingscamera's.

Hij gaf die de opdracht om allemaal tegelijk computersystemen van de provider te bezoeken. Die konden al dat verkeer niet aan en bezweken. In november 2016 was de aanval zelfs zo hevig dat al het internet in heel Liberia platlag.

Gefrustreerde klanten

Lonestar MTN verloor tientallen miljoenen euro's door de aanvallen, onder meer doordat gefrustreerde klanten hun abonnement opzegden. De hacker, die de schuilnamen BestBuy en Popopret gebruikte, voerde de aanvallen uit in opdracht van een hoge bestuurder van concurrent Cellcom.

De hacker kreeg daar een maandelijkse vergoeding voor.
De Brit voerde in november 2016 ook een aanval op Deutsche Telekom uit. Daarvoor kreeg hij eerder een voorwaardelijke gevangenisstraf in Duitsland.

 1. Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strijders
  PREMIUM
  reportage

  Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strij­ders

  Rijdend door de straten van de Noord-Syrische Qamishli klinkt er plotseling geweervuur. Even is het stil en dan weer een luid salvo. Sommige auto’s en een jongen op een brommer rijden gewoon door, anderen keren om. Wie er schiet en op wat, blijft gissen. Binnen een paar minuten rijden pick-ups van de Koerdische militie SDF door de straten. Ook ambulances. Auto’s toeteren, mannen schreeuwen. Tussen de huizen staan bewapende strijders.De meeste winkels zijn dicht.
 2. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

  Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

  In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.
 3. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

  Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

  Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.