Chaos in Brits parlement: collega lijkt May ‘stomme vrouw’ te noemen

VideoIn het Britse parlement is vanmiddag chaos ontstaan nadat Labour-leider Jeremy Corbyn premier Theresa May een ‘stomme vrouw’ leek te hebben genoemd. Zelf houdt hij vol dat hij ‘stomme mensen’ zei, verwijzend naar meerdere collega’s. Maar professionele liplezers betwijfelen dat, schrijft The Guardian.

Het incident gebeurde vanmiddag tijdens een soort vragenuurtje met de premier. Camera’s legden vast hoe Corbyn in zichzelf het woord ‘stupid’ mompelde nadat May zijn dreiging met een motie van wantrouwen had afgeschilderd als een ‘toneelstuk’. Volgens talloze politici van Mays Conservatieve partij zei hij daarna ‘woman’.

Het Lagerhuis, toch al vaak onrustig, was al snel te klein. Kamervoorzitter John Bercow had zelfs de grootste moeite de orde te bewaren. Later zei hij te begrijpen waarom de politici dachten dat Corbyn ‘stomme vrouw’ had gezegd. De professionele liplezers die hij had geraadpleegd vermoedden immers hetzelfde.

Maar, benadrukte hij, zeker kan hij het nooit weten. En Corbyn moet op zijn woord worden geloofd. En die beweerde dat hij ‘stupid people’ had gezegd. Niet zozeer over May, maar over collega’s die volgens hem een ‘toneelstuk’ maken van een debat over een nationale crisis (de brexit). ,,Ik ben fel tegen het gebruik van seksistische taal, op welke manier dan ook’’, verzekerde hij.

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
Theresa May. © AFP

Op woorden letten

Het incident verenigde in elk geval mede- en tegenstanders van May binnen haar eigen partij, die de vermeende opmerking allemaal schandelijk vonden en tevergeefs excuses eisten. May zelf benadrukte achteraf dat parlementsleden op hun woorden moeten letten, schrijft Sky News. Zeker nu Engeland dit jaar viert dat vrouwen er 100 jaar stemrecht hebben. Ze wil dat vrouwen worden aangemoedigd om de Kamer in te gaan en niet worden afgeschrikt door het taalgebruik.

De premier was vorige week overigens ook al verwikkeld in een klein relletje waar liplezers aan te pas kwamen. Ze kreeg het in Brussel aan de stok met Jean-Claude Juncker, omdat ze dacht dat de voorzitter van de Europese Commissie haar ‘vaag’ had genoemd. Hij had dat woord wel gebruikt, maar verwees naar het hele debat over de brexit.

Volledig scherm
Jeremy Corbyn. © AP