Volledig scherm
Directeur Laurent Sourisseau, beter bekend als cartoonist 'Riss' © EPA

Charlie Hebdo is klaar met cartoons profeet Mohammed

Het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo is klaar met het plaatsen van cartoons over profeet Mohammed. Dat stelt redacteur en uitgever Laurent Sourisseau. ,,We willen niet langer 'bezeten' worden door kritiek op de islam."

Volledig scherm
© epa
Quote

Het belangrijk­ste is dat we de wil vasthouden om elke week dit blad te maken. Het feit dat de hele wereld ons volgt spoort ons aan om door te gaan en helpt ons om niet bang te zijn

Laurent Sourisseau

De tekeningen gaven het blad wereldwijde bekendheid, maar: ,,We wilden daarmee het principe verdedigen dat iedereen kan tekenen wat hij of zij wil", zegt Sourisseau deze week tegen een Duits magazine. ,,De fouten waarvan we de islam beschuldigen kun je ook in andere religies treffen."

Op 7 januari bestormden twee islamitische militanten het kantoor van Charlie Hebdo in Parijs. Daarbij kwamen 12 journalisten om het leven, waaronder enkele cartoonisten. De aanslag zou geclaimd zijn door al-Qaeda in Jemen, die de krant wilde straffen voor de godslasterende beelden over de islam.

Nasleep
De nasleep van de tragedie plaatste de controversiële publicaties in een wereldwijd debat over het recht op vrijheid van meningsuiting. Miljoenen mensen over de hele wereld omarmden de slogan 'Je suis Charlie'.

De eerste cover van Charlie Hebdo na de aanval toonde een huilende profeet Mohammed, met de tekst 'Tout est pardonné' ofwel alles is vergeven. Er vlogen 8 miljoen exemplaren over de toonbank.

Moe
Cartoonist Renald Luzier vertelde in april al dat het tekenen van de profeet Mohammed hem niet meer interesseerde. ,,Ik heb er genoeg van gekregen, net zoals ik moe ben van het tekenen van de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy. Ik ben niet van plan om mijn leven te tekenen."

Luzier kondigde een maand later zijn vertrek aan bij het tijdschrift. Hij voegde daaraan toe dat de productie van elk nummer zonder zijn gedode vrienden en collega's een 'marteling' was.

Er zouden meer barsten zijn onder het personeel. Onder meer de morele rol van Charlie Hebdo en de geschillen over de miljoenen aan extra inkomsten en donaties die sinds de aanslag binnen stromen, spelen het blad parten.

Sourisseau begrijpt de kritiek wel. ,,Het belangrijkste is dat we de wil vasthouden om elke week dit blad te maken. Het feit dat de hele wereld ons volgt spoort ons aan om door te gaan en helpt ons om niet bang te zijn."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement