Onderzoek bij de truck waarin 39 dode Vietnamezen werden gevonden.
Volledig scherm
Onderzoek bij de truck waarin 39 dode Vietnamezen werden gevonden. © AFP

Chauffeur Britse koeltruck erkent schuld na vondst dode Vietnamezen

De chauffeur van de koeltruck waarin eind vorig jaar tientallen Vietnamezen dood werden aangetroffen, heeft zich schuldig verklaard aan 39 aanklachten van doodslag en mensensmokkel. De 25-jarige Maurice Robinson uit Noord-Ierland hangt nu een jarenlange celstraf boven het hoofd. Een tweede chauffeur verklaarde zichzelf vandaag tijdens een hoorzitting niet schuldig.

Volgens de aanklagers maakt de 25-jarige chauffeur deel uit van ‘een wereldwijde ring van mensensmokkelaars’ die betrokken zijn bij ‘het vervoeren van grote aantallen illegale immigranten naar het Verenigd Koninkrijk’. 

Beruchte vrachtwagen

De beruchte vrachtwagen werd ontdekt op een industrieterrein in de plaats Grays, ten oosten van Londen, en was via het Belgische Zeebrugge naar Engeland gekomen. De chauffeur van de truck werd direct gearresteerd.

In de container lagen 39 lichamen. Het ging voornamelijk om Vietnamezen. Na uren in de container stierven ze aan de gevolgen van onderkoeling en zuurstofgebrek.

‘Mam, ik hou van je’

Een van de vrouwelijke slachtoffers stuurde vanuit de koeltruck nog een tekstbericht aan haar moeder. ,,Het spijt me, mam. Mijn reis zal niet slagen. Mam, ik hou zo veel van je. Ik sterf omdat ik geen adem krijg.’’

In de zaak is nog zeker één andere verdachte, die door justitie is beschuldigd van mensenhandel.

 1. Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
  Wereldwijd demonstraties

  Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiege­weld na dood Floyd

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington bereidt men zich momenteel voor op ‘één van de grootste demonstraties ooit’.
 2. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier.