Volledig scherm
De vrachtwagen waarin de 39 lichamen werden gevonden, wordt door agenten weggereden. © AFP

Chauffeur van horrortruck Essex voor het eerst voor rechter

De 25-jarige Noord-Ierse vrachtwagenchauffeur Maurice Robinson, die vorige week werd opgepakt nadat in het Britse Grays de lichamen van 39 mensen in een koelcontainer werden gevonden, is vandaag voorgeleid via een videoverbinding. Robinson wordt aangeklaagd voor doodslag. Ook wordt hij verdacht van mensensmokkel, hulp bij illegale immigratie en witwassen.

Robinsons voorarrest is verlengd tot 25 november. Naast de vrachtrijder zitten nog vier verdachten vast. Het gaat daarbij om een man en vrouw van 38 jaar uit Warrinton in het graafschap Cheshire en een 48-jarige man uit Noord-Ierland. Zaterdag werd een vijfde verdachte aangehouden in de haven van Dublin.

Het gaat om een man van begin twintig uit Noord-Ierland die, volgens de politie, ‘van belang’ is voor het onderzoek. Hij was te voet en kwam met een ferry vanuit Frankrijk aan in Dublin, meldde de Ierse omroep RTE. Het zou gaan om de vrachtwagenbestuurder die de oplegger naar de haven van Zeebrugge bracht.

Vietnamezen

De Britse overheid heeft de documenten van slachtoffer uit de koelcontainer naar Vietnam gestuurd om te verifiëren of ze daarvandaan komen. Eerder werd gezegd dat alle omgekomen migranten uit China kwamen, maar al snel kwamen er Vietnamezen naar voren die dachten dat hun familieleden in de container zaten.

,,Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de dossiers van mogelijke slachtoffers gekregen, maar vooralsnog kunnen we niet bevestigen dat er Vietnamezen in de container zaten”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Een van de Vietnamese slachtoffers stuurde voor haar dood berichten naar haar familie.

Hoofdinspecteur Martin Pasmore verklaart tegenover Britse media wel dat de focus nu op de Vietnamese nationaliteit ligt, hoewel hij niet uitsluit dat de slachtoffers ook elders vandaan kunnen komen. Volgens Pasmore zijn maar weinig identiteitsbewijzen teruggevonden. Veel van de slachtoffers hadden valse, Chinese, paspoorten.

Condoleance Johnson

Premier Boris Johnson heeft vandaag het condoleanceregister getekend voor de 39 slachtoffers. ,,Het hele land is geschokt door deze tragedie en de wreedheid van het lot van deze mensen die hoopten op een beter leven”, schreef Johnson. ,,We rouwen om de mensen die hun leven hebben verloren. Onze gedachten zijn bij de families van deze mensen, die ver weg zijn. We gaan er alles aan doen om de schuldigen te berechten.”