Volledig scherm
Ahmad Khan Rahimi. © REUTERS

'Chelsea bomber' krijgt levenslang

De man uit de Amerikaanse staat New Jersey die in 2016 een bomaanslag heeft gepleegd in de wijk Chelsea in New York is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dat heeft het Amerikaans ministerie van Justitie vandaag bekendgemaakt.

Volledig scherm
Rechter Richard Berman. © AP

De federale rechter in Manhattan achtte de 30-jarige Ahmad Khan Rahimi in oktober schuldig aan alle acht ten laste gelegde feiten. Daaronder het tot ontploffing brengen van een snelkookpan gevuld met schroot. Dertig mensen raakten gewond. Rahimi plaatste in totaal twee bommen in het centrum van de stad. Eén van de explosieven ging af.

De dader is afkomstig uit Afghanistan. Hij zou onder meer geïnspireerd zijn door een onlinepublicatie van de terreurgroep Al Qaida. In zijn dagboek schreef Rahimi, die verschillende keren naar Pakistan en Afghanistan reisde, dat 'het geluid van bommen in de straten gehoord zal worden'.

Ook was hij een bewonderaar van Osama Bin Laden. ,,Ik bid tot Allah dat hij me de jihad laat uitvoeren”, stond in het bebloede dagboek van Rahami, dat beschadigd raakte bij zijn vuurgevecht met de politie. In zijn notities zinspeelt de dader op wraakplannen tegen de Amerikaanse overheid, die 'heilige moslimstrijders afslacht'.

Paniek

De man zaaide twee dagen lang paniek in het centrum van New York. Hij zou in totaal negen bommen tot ontploffing hebben willen brengen. Dat het hem niet lukte, werd door door deskundigen toegeschreven aan een combinatie van pech en slechte voorbereiding.

Eerder maakte de aanklager bekend dat Rahami de ingrediënten voor zijn bommen - citroenzuur, kogellagers en elektronische ontstekers - kocht op eBay. Hij liet de producten leveren in een bedrijf in Perth Amboy, New Jersey, waar hij sinds 12 september aan de slag was. Nadien maakte hij nog een video van zichzelf, terwijl hij een zelfgemaakte bom laat afgaan in een achtertuin.

Hij werd opgepakt nadat dna-sporen waren aangetroffen die hem met de explosieven in verband brachten en raakte ernstig gewond bij zijn arrestatie. 

Aangifte vader

Rahimi, die formeel tweemaal levenslang kreeg omdat hij geen verklaring gaf voor zijn handelwijze, vertelde ook dat zijn vader hem zeven jaar geleden had aangegeven bij de FBI. Senior vermoedde dat zijn zoon betrokken was geraakt bij terrorisme en geloofde in de slogan 'zie je iets, zeg dan iets'. De federale recherche kwam echter niet in actie.

Behalve voor de terreurdaden in Manhattan is Rahimi ook beschuldigd van het plaatsen van een bom op de route voor een charitatieve hardloopwedstrijd in New Jersey. De explosie maakte geen slachtoffers. Daarnaast schoot hij op de politie om aan arrestatie te ontkomen. Voor beide criminele feiten moet de 'Chelsea bomber' nog terechtstaan.