Volledig scherm
Chelsea Manning © AFP

Chelsea Manning gaat de Amerikaanse politiek in

Chelsea Manning, de 30-jarige Amerikaanse klokkenluider die vorig jaar uit de militaire gevangenis werd vrijgelaten, wil de Amerikaanse politiek in. De voormalige inlichtingenanalist van het Amerikaanse leger, die tijdens haar gevangenschap bekendmaakte transgender te zijn, wil senator voor de staat Maryland worden.

Manning heeft het benodigde papierwerk ingediend om het in 2018 op te nemen tegen de Democratische senator Ben Cardin, zo blijkt zaterdag uit een document van de federale kiescommissie. Ook Manning is een Democrate. Ze heeft nog geen publieke verklaring afgelegd.

Manning is niet de eerste transgender die zich verkiesbaar wil stellen voor het Congres. Ook Kristin Beck deed in 2016 een poging. De gepensioneerde Navy seal slaagde er echter niet in om de Amerikaanse senator Steny Hoyer in Maryland te verslaan. Beck kreeg 12 procent van de stemmen.

Volledig scherm
Chelsea Manning © AP

,,Het Congres was iets te hoog gegrepen voor me'', zegt Beck nu in een telefonisch interview met persbureau AP. Ze is niet onder de indruk van de kandidatuur van Manning en deed het af als publiciteitsstunt. ,,Ze is er aan gewend om in de schijnwerpers te staan, en dat mist ze nu waarschijnlijk. Maar ik ben het totaal niet eens met de dingen die ze heeft gedaan'', aldus Beck.

Wikileaks

De vroegere soldaat, toen nog onder de naam Bradley Manning, werd vorig jaar in mei vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Manning had 35 jaar gekregen voor het lekken van honderdduizenden diplomatieke berichten en militaire bestanden naar de klokkenluiderssite Wikileaks. Het draaide vooral om de oorlogen in Irak en Afghanistan, meteen het grootste lek van geheime informatie ooit uit de Amerikaanse geschiedenis.

De Democratische president Barack Obama gaf haar in januari een forse strafvermindering. De verklaring luidde dat Manning haar verantwoordelijkheid had erkend, spijt had betuigd en (voldoende) tijd in de gevangenis had doorgebracht. 
In de gevangenis onderging Manning een geslachtsverandering. Nu is ze voorvechter voor de rechten van transgenders. 

Om senator te worden in Maryland moet een kandidaat minstens 30 jaar oud zijn, zeker 9 jaar Amerikaans burger zijn en een inwoner zijn van de staat tijdens de verkiezingstijd, zo meldt de Maryland State Board of Elections. Een veroordeling voor een misdrijf lijkt een kandidatuur niet in de weg te staan.