Volledig scherm
Een tijgermug, de verspreider van het Chikungunya-virus. © Thinkstock

Chikungunya-virus opgedoken in Italië

In en rond de Italiaanse stad Rome is het Chikungunya-virus opgedoken. Inmiddels zijn 17 mensen besmet geraakt. De bloedbanken in de stad laten tijdelijk geen donoren meer binnen. Moeten Nederlandse reizigers zich zorgen maken? 

Het Chikungunya-virus komt normaal gesproken alleen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika voor. Het wordt overgedragen door de Aziatische tijgermug, wanneer die iemand steekt na eerst een besmet persoon te hebben gestoken. Patiënten krijgen hoge koorts en kunnen last krijgen van gewrichtspijn, hoofdpijn, spierpijn en huiduitslag. Chikungunya is onder normale omstandigheden niet dodelijk. Er bestaat nog geen vaccin tegen.

Begin deze week werd bekend dat ook in Italië mensen besmet zijn met het virus. Toen ging het nog om drie gevallen, inmiddels is dat aantal opgelopen tot zeventien. Reden voor Italië om maatregelen te nemen. De tijgermug wordt actief bestreden en de bloedbanken in de stad nemen tijdelijk geen bloed meer af, om zo verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Het is onduidelijk hoe het virus naar Italië is gekomen. Van de tijgermug is wel bekend dat die vaak verstopt zit in geïmporteerde autobanden. In Nederland dook het beestje ook een aantal keren op.

Kleine kans

Quote

Door de klimaatver­an­de­ring is het niet uit te sluiten dat de tijgermug zich ook hier zal vestigen

Hoewel de uitbraak van het virus in de Italiaanse hoofdstad wellicht reden geeft tot zorgen, hoeven we ons volgens reizigersgeneeskundige Rob van Aalsburg van de Travel Clinic in het Rotterdamse Havenziekenhuis niet direct zorgen te maken. ,,De kans is heel erg klein dat je het daar oploopt, het aantal gevallen is heel erg beperkt", laat hij weten. ,,Wel is het zo dat de Aziatische tijgermug zich definitief gevestigd heeft in Italië. Het is dan ook zaak dat mijn Italiaanse collega's er bij reizigers nog eens extra op hameren dat ze zich melden als ze met klachten terugkomen na een reis."

Het RIVM en Buitenlandse Zaken zagen tot nu toe nog geen reden om het reisadvies voor Italië aan te passen. De eerste instantie laat weten dat het Chikungunya-virus in Nederland nog nooit is opgedoken. Volgens Van Aalsburg is het echter niet uitgesloten dat dat ooit wel gebeurt: ,,Ons klimaat is momenteel niet ideaal voor de mug, zeker niet in de winter. Door de klimaatverandering is het echter niet uit te sluiten dat de tijgermug zich ook hier zal vestigen. Maar gelukkig is het RIVM tot nu toe erg succesvol in de bestrijding ervan."

Het is overigens niet de eerste keer dat Italië kampt met Chikungunya; tien jaar geleden was dat ook al het geval, toen een vermoedelijk in het buitenland besmette patiënt de ziekte mee naar huis nam. Toen raakten ruim 100 mensen besmet in de buurt van de stad Ravenna.