Volledig scherm
President Sebastián Piñera tijdens zijn verklaring vanuit het presidentiële paleis in Santiago. © AP

Chili kondigt maatregelen aan tegen betogers

De Chileense president Sebastián Piñera heeft een reeks maatregelen aangekondigd om de openbare orde in het land te herstellen. In Chili is het al lang onrustig. Mensen protesteren sinds half oktober tegen de sociale ongelijkheid in het Zuid-Amerikaanse land, eisen verregaande economische hervormingen en willen dat Piñera vertrekt.

Demonstranten die hun gezicht bedekken en plunderaars, kunnen rekenen op zware straffen. Verder komt er een speciaal team dat wetsovertreders sneller gaat vervolgen. Ook kondigde de president aan dat politieagenten extra bescherming krijgen, zonder daar details over te verstrekken. Het maatregelenpakket komt een dag na de hevige rellen in een van de rijkste buurten van hoofdstad Santiago.

,,We zijn ervan overtuigd dat de maatregelen bijdragen aan het beschermen van de openbare orde”, zei Piñera vandaag. Volgens de Chileense politie zijn sinds het begin van de protesten al 10.000 betogers opgepakt. De meesten werden snel weer vrijgelaten.

 1. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

  Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

  Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct vanuit Moskou komen'.
 2. Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegetakeld’
  PREMIUM

  Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegeta­keld’

  Een Belgische vrouw van 58 is dinsdag vermoord teruggevonden in haar huis in Tolox, in het zuiden van Spanje. De Guardia Civil houdt een klopjacht op een vriend van de vrouw, ook een Belg. Speurders houden rekening met een moord in de relationele sfeer, al wordt ook roofmoord niet uitgesloten. ,,Mijn zus verzamelde antiek. Enkele waardevolle stukken zijn verdwenen", zegt de broer van het slachtoffer.