Volledig scherm
De voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet. © AP

Chili vordert 1,4 miljoen euro terug van familie dictator Pinochet

Het Hooggerechtshof in Chili heeft beslag laten leggen op 1,6 miljoen dollar (1,4 miljoen euro) aan bezittingen van de overleden dictator Augusto Pinochet. Volgens de hoogste rechtbank zijn de bezittingen illegaal verkregen en kunnen de nabestaanden van Pinochet er daarom geen aanspraak op maken.

Het onderzoek van het Chileense gerechtshof begon nadat een Amerikaanse senaatscommissie in 2004 ontdekte dat het vermogen van de oud-dictator was ondergebracht bij de Riggs Bank in Washington en een aantal andere banken, ook in Europa en het Caribisch gebied. 

Pinochet gebruikte sinds 1981 een hondertal geheime rekeningen om bijna 20 miljoen dollar te verbergen, via complexe financiële manoeuvres. Zo hanteerde hij een hele reeks varianten op zijn naam en pseudoniemen als Daniel Lopez of John Long. 

Pinochet en zijn familie hebben altijd gezegd dat het vermogen afkomstig was van spaargeld, donaties en investeringen. Later bleek dat van de 20 miljoen dollar slechts 2,5 miljoen kon worden gerelateerd aan zijn militaire salaris.

Dictatuur

Generaal Pinochet leidde in Chili van 1973 tot 1990 de dictatuur, waarbij zeker 3.200 personen werden vermoord. Volgens mensenrechtenorganisaties werden ook 38.000 personen gefolterd. 

De dictator stierf in 2006 op 91-jarige leeftijd aan een hartaanval. Zijn erfgenamen zijn zijn vrouw Lucia Hiriart (nu 95) en hun 5 kinderen.