Volledig scherm
Julius, de 39-jarige chimpansee van het Noorse Kristiansand Dyrepark. © Kristiansand Dyrepark

Chimpansee in psychose nadat flesje met drugs in zijn verblijf is gegooid

Een chimpansee van een Noorse dierentuin heeft vorige maand drugs toegediend gekregen, nadat een plastic flesje in zijn verblijf terecht was gekomen. Het dier raakte in een psychose en begon zichzelf te bijten. De aap, genaamd Julius, moest tweemaal onder narcose worden gebracht om  de situatie onder controle te krijgen. 

,,We zijn geschokt’’, schrijft de dierentuin uit het Noorse Kristiansand op zijn website nadat bleek dat de 39-jarige chimpansee drugs toegediend had gekregen. Zeer waarschijnlijk gooide een bezoeker van het park een flesje met de drugs het verblijf in.

Het toeval wil dat het flesje precies bij Julius terecht kwam. Julius, wereldberoemd in Noorwegen, is de enige aap van de groep die in staat is om zelfstandig een draaidop van een flesje te krijgen. Niet lang nadat hij het goedje opdronk, raakte hij in een psychose. Hij begon zichzelf te bijten en hield hier een flinke wond aan over. 

Verzorgers zagen geen andere mogelijkheid dan Julius te verdoven en onder narcose te brengen. Op deze manier kon hij zichzelf geen schade meer toebrengen en konden ze de wond controleren en hechten. De volgende dag was Julius nog steeds niet in normale doen en dus werd hij opnieuw onder narcose gebracht. Dit keer wel met succes. ,,We zijn enorm blij dat hij aan de betere hand is. Het had veel slechter af kunnen lopen’’, vertelt Rolf-Arne Olberg, dierenarts van de dierentuin. Julius is inmiddels weer onderdeel van de kolonie chimpansees.

Onderzoek

Vooralsnog staat niet vast wie de fles in het verblijf heeft gegooid. De bewakingsbeelden zijn gecontroleerd, maar die geven geen uitsluitsel over de dader. Te zien is hoe Julius even buiten beeld raakt en niet veel later terugkeert met de plastic fles in zijn hand. De zaak is overgedragen aan de politie, maar een verdachte is nog niet in beeld.