China: Amerikaanse sancties tegen Hongkong ‘woest en onredelijk’
De beslissing van de Amerikaanse regering om sancties op te leggen aan functionarissen in Hongkong is ,,woest en onredelijk’’, aldus de Chinese minister van Handel Edward Yau zaterdag. Ook waarschuwde hij dat het besluit mogelijk gevolgen heeft voor Amerikaanse bedrijven in het internationale financiële centrum.
Delen per e-mail
,,Dit soort sancties - als ze gericht zijn op functionarissen of leiders van een ander land - is wreed, onevenredig en onredelijk’’, zei Yau tegen verslaggevers. ,,Als de VS eenzijdig dit soort onredelijke acties ondernemen, zal dit uiteindelijk gevolgen hebben voor Amerikaanse bedrijven’’, voegde hij eraan toe.
Een van de getroffen ambtenaren is Luo Huining, een hooggeplaatst lid van de Chinese Communistische Partij en directeur van het verbindingsbureau van de Centrale Volksregering in Hongkong. In een verklaring veroordeelde het verbindingsbureau zaterdag de stap van de VS krachtig. “De gewetenloze bedoelingen van de Amerikaanse politici om de anti-Chinese chaos in Hongkong te steunen zijn onthuld, en hun clowneske acties zijn echt belachelijk.”
Topbestuurders
De Amerikaanse regering maakte vrijdag bekend de leiding van de Chinese stad Hongkong en tien andere Chinese topbestuurders te straffen, nadat in de metropool een strenge veiligheidswet is ingevoerd door het communistische regime in Peking. De betrekkelijke autonomie van de voormalige Britse kroonkolonie, die sinds 1997 een speciale bestuurlijke regio van de Volksrepubliek China is, gaat volgens de critici door die wet verloren.
De sancties zijn gericht tegen de hoogste bestuurder van de metropool, Carrie Lam, en tien andere topbestuurders, onder wie de commissaris van politie en diens voorganger. Zij worden gestraft voor hun rol in het harde optreden tegen personen met politiek afwijkende meningen. De nieuwe wet schendt in de ogen van Washington de speciale status die Hongkong kreeg in 1997.
Door de sancties worden alle tegoeden van de betrokkenen in de VS bevroren en is het Amerikanen verboden nog zaken met hen te doen. President Donald Trump ondertekende vorige maand een decreet waarin sancties tegen China werden aangekondigd wegens het optreden tegen mensen met andere ideeën in Hongkong.
Chinese parlementariërs buigen zich vandaag naar verwachting over het uitstel van de parlementsverkiezingen in Hongkong. Besloten moet worden hoe de miljoenenstad bestuurd moet worden tot kiezers volgend jaar weer naar de stembus gaan. De verkiezingen in Hongkong, dat een speciale status heeft binnen China, stonden eigenlijk gepland op 6 september. De autoriteiten besloten tot woede van de prodemocratische oppositie in de metropool om de stembusgang te verplaatsen naar volgend jaar. Dat zou nodig zijn vanwege de coronacrisis.
Bekijk hieronder onze video's over de situatie in Hongkong.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
Leider Hongkong: ‘Veiligheidswet is geen hel en verdoemenis’
De leider van Hongkong, Carrie Lam, heeft opnieuw de veiligheidswet verdedigd die China voor de stadstaat invoert. Dat deed ze enkele uren nadat meer details van de wet bekend zijn gemaakt. Zo werd duidelijk dat veiligheidstroepen de hoogste bevoegdheid hebben om panden te doorzoeken en om mensen te verbieden de stad te verlaten. -
‘Chinese hackers vallen wereldwijd duizenden bedrijven aan’
Chinese staatshackers hebben dankzij een gat in Microsofts e-mailplatform Exchange Server wereldwijd honderdduizenden organisaties aangevallen, waaronder ongeveer 30.000 in de Verenigde Staten. Het gaat onder meer om banken, telecomproviders, de politie, nutsbedrijven, ziekenhuizen en lokale overheden. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21).
-
'Binnenkort handelsoverleg VS en China op hoog niveau'
De Verenigde Staten en China houden op 15 augustus op hoog niveau overleg over de handelsbetrekkingen tussen de twee grootmachten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Tijdens de gesprekken willen de landen nagaan of de afspraken uit hun in januari ondertekende handelsakkoord worden nageleefd. -
Australische tiener overlijdt na steek van zeer giftige kubuskwal
Voor het eerst in zo’n vijftien jaar heeft de zeer giftige kubuskwal in Australië weer een dodelijk slachtoffer geëist. Een 17-jarige jongen overleed op de intensive care een week nadat hij werd gestoken. -
Europarlementariërs Hongaarse regeringspartij verlaten EVP
De Fidesz-partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán stapt uit de EVP-fractie in het Europees Parlement. De christendemocraten zaten al langer in hun maag met de Hongaarse fractiegenoten en voerden woensdag nieuwe regels in om hen strenger te kunnen aanpakken.