China bepaalt nog steeds hoe en wanneer WHO oorsprong coronavirus gaat onderzoeken
De als turbulent aangekondigde algemene vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie is met een sisser afgelopen. De Chinese president Xi Jinping zal het meest tevreden zijn over de afloop.
Delen per e-mail
De leider van de wereldmacht uit het Verre Oosten speelde met succes de good cop, de leider uit het Westen leek de bad cop. Xi Jinping, van het land waar het coronavirus begon, beloofde van alles en vooral extra miljarden aan de noodlijdende WHO. Donald Trump, uit het land dat het hardst is getroffen door datzelfde virus, dreigde die organisatie juist de rug toe te keren.
Niet vreemd dat de harde eis van de Verenigde Staten voor een ‘onmiddellijk onderzoek’ naar de oorsprong van het coronavirus in Wuhan het bij de meeste lidstaten niet haalde. Ook het verzoek van Trump - en Europa - om de status van Taiwan als waarnemer bij de WHO te herstellen, werd op de lange baan geschoven. Het eiland is in de strijd tegen het virus zeer succesvol, maar wordt niet erkend door China.
Kortom, geen dubbelslag voor de bewoner van het Witte Huis, die werd afgetroefd door zijn Chinese opponent. Trump sloeg de uitnodiging de vergadering toe te spreken af en stuurde een boze brief. Xi Jinping verraste de ledenvergadering door nu onder voorwaarden in te stemmen met het lang door China afgewezen onderzoek naar wat speelde in Wuhan. De Verenigde Staten, maar ook de EU, Australië en nog honderd landen hadden aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek. De diplomatieke kneep van Xi zit hem erin dat China voorwaarden heeft kunnen stellen aan een onderzoek waarin mogelijk pijnlijk, eigen falen aan het licht kan komen.
Manipulatie
‘Pas op’, twitterde Kenneth Roth, directeur van mensenrechtenorganisatie Human Right Watch vanochtend meteen. ‘Pas op voor pogingen van de Chinese president Xi Jinping om het onderzoek naar het ontstaan en de verspreiding van het coronavirus te manipuleren door: 1. het te vertragen, 2. af te dwingen dat mensen die sympathiek tegen China staat het onderzoek zullen doen en 3. het te laten doen door een organisatie waarop hij invloed kan uitoefenen’. China zegde de WHO juist deze week twee miljard dollar extra toe voor het onderzoek naar Covid-19.
De WHO, die momenteel de handen vol heeft aan het organiseren van de strijd tegen de pandemie, ging tenslotte akkoord met een wollige, door de EU opgestelde resolutie, waarin de ‘sleutelrol van de wereldgezondheidsorganisatie’ wordt bevestigd als het gaat om de aanpak van een pandemie. ‘Op het vroegst geschikte moment’ zal worden begonnen met een ‘onpartijdige, onafhankelijke en uitgebreide evaluatie’ van de door de WHO gecoördineerde internationale reactie op de pandemie. De timing van die evaluatie, waarover de Chinese regering nog kan onderhandelen, bleef onduidelijk.
Het werd zo game, set and match voor Xi Jinping in dit diplomatieke tweegevecht met de Amerikanen. Of zoals het gezaghebbende Amerikaanse diplomatieke magazine Foreign Affairs het verwoordde: ‘Het dreigement van president Trump om zich terug te trekken uit de gezondheidsorganisatie bood China een nieuwe kans om in het vacuüm te stappen van een Amerikaanse regering die zich heeft afgewend van de multilaterale instellingen. Instellingen die het zelf heeft opgericht om na de Tweede Wereldoorlog grip te hebben op mondiale aangelegenheden’.
Verwarrend was daarbij dat de Verenigde Staten op dezelfde vergadering ook weer niet tegen het toekomstige WHO-onderzoek stemde, maar dat Trump meteen na de vergadering wel opnieuw dreigde dat Washington op zijn minst tijdelijk zou stoppen met geld te geven aan de WHO. En misschien het lidmaatschap helemaal op te zeggen, als de VN-organisatie niet binnen dertig dagen ‘beter’ gaat functioneren. Trump herhaalde dat de WHO te zeer de belangen van China verdedigt in plaats van de mondiale gezondheid en daarmee enorme schade heeft veroorzaakt in met name in zijn land.
De VS betalen volgens de WHO tot eind 2021 553 miljoen dollar (505 miljoen euro) aan lidmaatschapsbijdragen en vrijwillige giften. Dat is 9 procent van het budget van de WHO (5,8 miljard dollar). Groot-Brittannië geeft bijna net zo veel, de Europese Unie 270 miljoen dollar en ook Duitsland en Japan dragen elk meer dan 200 miljoen dollar bij. China draagt 187,5 miljoen bij, maar heeft nu op de vergadering plots 2 miljard dollar (1,8 miljard euro) extra beloofd. De particuliere Bill en Melinda Gates Foundation doneert bijna 341 miljoen dollar.
Bekijk hier onze video’s over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘VS gaan financiering WHO deels herstellen’
De Amerikaanse regering gaat de financiële bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deels herstellen. Dat meldt Fox News. Vorige maand zette president Donald Trump de financiering stop uit onvrede over hoe de WHO de coronapandemie aanpakt. -
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd. -
Yuriy (15) werd in coma geslagen door groep, bekend Frankrijk reageert: ‘Word beter Yuriy’
De 15-jarige Yuriy Kruchenyk raakte zwaargewond en in coma toen hij in elkaar werd geslagen door een groep jongeren in Parijs. Vandaag bevestigde de familie van de jongen dat hun Yuriy het slachtoffer is, dat is te zien op de verschrikkelijke beelden die op sociale media rondgaan. Bekend Frankrijk spreekt zijn afschuw uit over het zinloze geweld en steekt de jongen en zijn familie een hart onder de riem. -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn. -
PREMIUM
Hier werden de coronamaatregelen versoepeld, maar óók weer teruggedraaid
Het kabinet presenteert vanavond een ‘dashboard’ aan de hand waarvan coronaversoepelingen (eventueel lokaal) indien nodig kunnen worden teruggedraaid. Want het heropenen van de wereld gaat meestal goed, maar er zijn ook zat landen die toch weer scholen, horeca of bedrijven moesten sluiten.
-
CORONAVIRUS
LIVE | AstraZeneca kan onvoldoende opheldering geven over vertraging vaccin
Farmaceut AstraZeneca kan volgens EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) onvoldoende opheldering geven over de levering van het vaccin. Afgelopen vrijdag werd bekend dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie kleiner zal uitvallen dan in eerste instantie was verwacht. De fabrikant gaat 31 miljoen doses afleveren in het eerste kwartaal van 2021, 60 procent minder dan de bedoeling was. Ook vandaag volgen we alle ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog. Het nieuws van de afgelopen dagen lees je hier terug. -
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen. -
‘Trump kiest advocaat voor afzettingsproces’
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft advocaat Butch Bowers ingehuurd om hem te verdedigen bij het aanstaande afzettingsproces in de Senaat. Dat verklaarde senator Lindsey Graham (RS.C.) nadat een aantal van Trumps gebruikelijke advocaten hadden bedankt voor de klus, melden The New York Times en Punchbowl News.