Volledig scherm
Meng Wanzhou, topvrouw van Huawei, werd opgepakt in Canada in opdracht van de Verenigde Staten. © AFP

China bevestigt arrestatie Canadezen: gevaar voor staatsveiligheid

China zegt twee Canadezen vast te houden omdat ze verdacht worden van activiteiten die een gevaar vormen voor de staatsveiligheid. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag verklaard.

Na de arrestatie maandag van de Canadese oud-diplomaat Michael Kovrig nam gisteren zakenman Michael Spavor contact op met het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken, nadat hij door de Chinese politie was ondervraagd. Sindsdien is niets meer van hem vernomen en is niet bekend waar hij is, liet een woordvoerder van het ministerie gisteren weten.

Beide arrestaties komen kort na de aanhouding van topvrouw Meng Wanzhou van het Chinese concern Huawei in Canada. Zij werd aangehouden op verzoek van de Verenigde Staten, omdat ze sancties tegen Iran aan haar laars zou hebben gelapt.

Het is niet duidelijk of de zaken met elkaar te maken hebben, maar China is kwaad over de arrestatie van Meng. Waarnemers vreesden voor represailles van Peking.

Spavor, die woont in de noordelijke stad Dandong, zou zich vooral bezighouden met culturele uitwisselingsprogramma's met Noord-Korea. Ook Kovrig, die werkt voor de International Crisis Group, hield zich daar mee bezig.