Volledig scherm
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Chinese president Xi Jinping © EPA

China en Noord-Korea vieren 70 jaar vriendschap

China en Noord-Korea vieren vandaag dat ze 70 jaar bevriend zijn. De leiders van de twee landen wisselden brieven uit, waarin ze elkaar in bloemrijke taal lof toezwaaien.

De Chinese president Xi Jinping prees de ‘duurzame, gezonde en stabiele’ relatie tussen Peking en Pyongyang, die een ‘belangrijke rol speelt bij het in stand houden van regionale vrede en stabiliteit’. Op zijn beurt stuurde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een boodschap aan Xi, waarin hij spreekt over ‘de onoverwinnelijke vriendschap’ tussen zijn land en China en hun gezamenlijke doel om het socialisme ‘te verdedigen en verheerlijken’.

Op het persoonlijke vlak kunnen de twee leiders het ook goed met elkaar vinden. Sinds maart vorig jaar hebben Xi en Kim elkaar vijf keer ontmoet. Noord-Korea was een van de eerste landen die de Volksrepubliek China erkenden nadat Mao die op 1 oktober 1949 had uitgeroepen.

  1. Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenharnas uit ziekenhuis ontslagen

    Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenhar­nas uit ziekenhuis ontslagen

    Het 6-jarige Franse jongetje dat op 4 augustus door een schizofrene tiener van een uitkijkplatform van museum Tate Modern in Londen naar beneden werd gegooid, is uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens de ouders van het ventje ligt hij op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”