China en VS tekenen ‘fase 1’ handelsdeal: ‘Goed voor beide landen, goed voor de wereld’

VideoDe Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vicepremier Liu He hebben zojuist na een ronkende persconferentie in het Witte Huis hun handtekening gezet onder het fase 1-handelsakkoord. Met de gedeeltelijke handelsdeal maken de twee landen een pas op de plaats in hun handelsoorlog die anderhalf jaar geleden ontstond. Trump houdt nog wat lopende strafheffingen op Chinese goederen achter de hand: ,,Anders hebben we straks niks meer te onderhandelen’’.

,,We zullen snel beginnen met het onderhandelen over fase 2", aldus Trump bij de persconferentie over de ondertekening van de deal. Eerder zei hij ,,misschien wil ik wachten om het na de verkiezingen af te maken, omdat ik denk dat we daarmee een beetje een betere deal kunnen maken.” Een fase 3 verwacht de Amerikaanse president niet, na overeenstemming over fase 2 moet de handelsdeal met China wel beklonken zijn. Trump zei er speciaal voor naar China te zullen reizen.

Deze minideal lijkt een bewijs van goede wil en de escalerende ruzies te stoppen, maar het einde van de handelsoorlog is het zeker nog niet. De slag om de Chinese %G ambities met Huawei moet bijvoorbeeld nog worden uitgevochten. De details van het 94 pagina’s tellende document zijn nog niet vrijgegeven maar alleen al de geringe omvang van het stuk duidt op weinig echt uitgewerkte hoofdstukken. Er zitten wel - voor het eerst - aanvullende sancties in verwerkt voor het geval China zich niet zou houden aan nu gemaakte afspraken. Die gaan onder meer over de koers van de Chinese munt, eigendomsrechten en de handelsbalans. ,,Vandaag repareren we de fouten uit het verleden en zetten we een grote, ongeziene stap op weg naar een eerlijkere handel met China", aldus een stralende Trump.

Volledig scherm
De Amerikaanse president Donald Trump (rechts) schudt de hand van de Chinese vicepremier Liu He. © AP

Strafheffingen

Volledig scherm
© REUTERS

De Verenigde Staten beloven de lopende strafheffingen van 15 procent op Chinese goederen ter waarde van 120 miljard dollar te zullen halveren. Reeds aangekondigde strafheffingen op andere goederen worden voorlopig uitgesteld. De strafheffingen worden pas volledig stopgezet als fase 2 van de deal is overeengekomen. Verder houdt Washington importheffingen van 25 procent op 250 miljard dollar aan Chinese goederen in stand, als drukmiddel bij vervolgonderhandelingen. ,,Nu laat ik die nog bestaan, omdat we anders helemaal geen kaarten hebben om uit te spelen in de onderhandelingen’’, lichtte Trump toe voor het tekenen van de eerste deal in het Witte Huis. 

Verder sprak hij over ,,de grootste deal ooit gezien’’. ,,Vandaag zetten we een zeer belangrijke stap naar een toekomst van eerlijke en wederzijdse handel. Samen zetten wij wat verkeerd ging in het verleden recht.’’

China doet toezeggingen dat Chinese staatssubsidies aan grote bedrijven tegen het licht wordt gehouden en belooft voor de komende twee jaar de Chinese markt meer open te stellen voor Amerikaanse bedrijven (en hun patenten, merken en copyright niet te kapen). Daarnaast zegt het land voor een slordige 200 miljard dollar aan Amerikaanse goederen te zullen kopen: 76,7 miljard in het eerste jaar en 123,3 miljard in het daaropvolgende jaar. Het gaat onder meer om landbouwproducten zoals soja. Daarnaast zegde Peking toe patenten beter te beschermen en de financiële markt verder open te stellen voor buitenlandse partijen.

De ondertekening was eerder verwacht maar president Trump besloot eind vorig jaar zonder overleg de ontmoeting met de Chinezen tot 15 januari uit te stellen. Volgens Chinese media was dat een onverwachte stap voor Peking. De Chinese president Xi Jinping zou voor die datum formeel niet beschikbaar zijn, maar volgens ingewijden wil Xi met zijn afwezigheid aangeven niet mee te doen aan een feestje van Donald Trump die al druk bezig is met zijn herverkiezing. 

Brief

De Chinese vicepremier Liu He las tijdens de persconferentie een brief voor van president Xi Jinping. Daarin zegt Xi in nauw contact met Trump te willen blijven staan en dat hij hoopt dat Amerika bedrijven uit China eerlijk zal behandelen. De overeengekomen deal laats volgens Xi zien dat beide landen hun geschillen kunnen oplossen via dialoog.

Volgens Liu He is de fase 1-deal ,,goed voor beide landen, en voor de wereld’’. China zal alle acties die uit de deal voortvloeien uitvoeren. De Chinese vicepremier benadrukte het belang van samenwerking tussen beide landen in het uitvoeren van de deal. 

Nog lang niet voorbij

Volledig scherm
De Chinees Liu He (links) in een eerder gesprek met Donald Trump. © AFP

Ondanks dit voorlopige handelsakkoord - dat dertig dagen na de ondertekening in werking treedt - is de handelsoorlog waarschijnlijk nog lang niet voorbij. Volgens kredietverzekeraar Euler Hermes ligt het voor de hand dat na China nu Europa aan de beurt is. Alles seinen staan op rood, stelt deskundige Johan Geeroms van de firma.

Het handelstekort van de VS met Europa gaat inmiddels richting de 200 miljard dollar en loopt alleen maar verder op. Volgens Geeroms is dat voor de Amerikaanse president Donald Trump onacceptabel. ,,Het enorme overschot op de Duitse lopende rekening is hem een doorn in het oog. Trump wil dat we veel meer auto’s en landbouwproducten gaan importeren” zegt hij. ,,Trump kan niet anders dan deze onevenwichtigheid aanpakken met tariefverhogingen.”

Brussel en Washington onderhandelen al bijna twee jaar over het verbeteren van hun handelsbetrekkingen, zonder succes. Voor een deel is de handelsoorlog tussen de VS en Europa volgens Geeroms al aan de gang. Hij verwijst onder meer naar de toestemming die de Amerikanen kregen van Wereldhandelsorganisatie WTO om voor 7,5 miljard dollar aan strafheffingen op te leggen op Europese goederen. Dit mag als vergelding voor illegale Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus.

Wall Street positief over ondertekenen handelsdeal
Op de Amerikaanse aandelenbeurzen is positief gereageerd op de ondertekening van de gedeeltelijke handelsovereenkomst tussen China en de Verenigde Staten. De graadmeters op Wall Street stonden tijdens de middaghandel in New York op winst. Beleggers verwerkten tevens weer een keur aan bedrijfsresultaten.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,4 procent hoger op 29.061 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,2 procent tot 3291 punten en technologiebeurs Nasdaq won ook 0,2 procent, tot 9273 punten.

De handtekeningen van woensdag zijn naar verwachting goed voor de economie wereldwijd en brengen de financiële markten wellicht in rustiger vaarwater. 

Volledig scherm
© AFP
  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer op dag van bijzetten urn oma
    Update

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer op dag van bijzetten urn oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde op dezelfde dag als de afscheidsceremonie van zijn overleden oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.