Volledig scherm
Een still uit de film Okja. © rv

China fokt varkens zo groot als ijsberen om vleestekort op te vangen

In het zuiden van China leeft een varken dat zo groot is als een ijsbeer. Het beest is 500 kilo schoon aan de haak. Een ‘normaal’ vleesvarken weegt rond de honderd kilo.

Het dier maakt onderdeel uit van een kudde die speciaal wordt gefokt om uit te groeien tot gigantische exemplaren; een doel dat doet denken aan de Netflix-film Okja, waarin een genetisch gemodificeerd supervarken  wordt gestolen door een multinational voor de vleesproductie.

Het fokprogramma is een van de maatregelen die China neemt om het enorme tekort aan varkensvlees op te lossen. Door een aantal uitbraken van varkenspest is volgens schattingen de veestapel gehalveerd en zijn de prijzen naar recordhoogten gestegen. Via eerdere fokprogramma's is het gemiddelde gewicht van een Chinees varken al toegenomen tot ongeveer 200 kilo. Doel is de beesten zo groot mogelijk te krijgen, om zo een maximale vleesopbrengst te generen.

De Chinese vicepremier Hu Chunhua waarschuwt dat de varkensvleestekorten in zijn land alleen maar toenemen. Hij verwacht een jaarlijks tekort van 10 miljoen ton. Dat is meer dan er nu jaarlijks wereldwijd wordt verhandeld. Reden te meer om de productie in China flink op te krikken, aldus Chunhua.

Bekijk hier de trailer van de film Okja.