China komt met meer en meer versoepelingen van strenge coronaregels: ‘Forse ommezwaai’
Na tientallen protesten in verschillende Chinese steden zijn er tekenen dat het regime in Peking wel degelijk versoepelingen van de strenge coronamaatregelen in gaat voeren. Vicepremier Sun Chunlan - die gaat over de bestrijding van het virus - heeft gezegd dat met de Chinese gezondheidscommissie (NHC) wordt toegewerkt naar een ‘meer mensgerichte aanpak’.
Het Britse persbureau Reuters meldt vandaag dat de komende dagen meer aankondigingen volgen die zullen neerkomen op het geleidelijk afbouwen van de meest strikte lockdowns en andere regels waar de Chinese bevolking tegenaan hikt. Volgens waarnemers is dat een forse ommezwaai. Guangzhou in het zuiden, Shijiazhuang in het noorden, Chengdu in het zuidwesten en andere grote steden zouden al bezig zijn testvoorschriften en reisverboden voor burgers in besmette gebieden te versoepelen. Hier en daar zijn markten en busdiensten plots weer open.
Een Chinese krant meldde dat inwoners van Peking die positief testten nu thuis in quarantaine mogen gaan in plaats van dat ze naar een gecentraliseerde en streng gecontroleerde voorziening worden gestuurd. Zwangere vrouwen, ouderen en mensen met onderliggende ziekten zouden in aanmerking komen voor isolatie thuis.
Opmerkelijk is dat ook het taalgebruik van de centrale overheid over de ernst van de omikronvariant is gaan schuiven. De toon is er nu meer een van geruststelling, dan dat de volksgezondheid zeer ernstig zou worden bedreigd wanneer men zich niet houdt aan de strikte regels, aldus waarnemers. Een stadsdistrict van de getroffen stad Guangzhou (18 miljoen inwoners) heeft vandaag scholen, bedrijven en uitgaansgelegenheden heropend.
Geschrokken
De timing en publiciteit rond de versoepelingen suggereren dat de regering van president Xi Jinping toch lijkt te zijn geschrokken van de ongekende protesten en nu probeert de publieke woede te temperen, aldus waarnemers. De in China alom bekritiseerde beperkingen vanwege het virus vallen samen met een tragere groei van de Chinese economie, wat ook voor frustratie heeft gezorgd.
Volgens de Amerikaanse denktank Freedom House waren er dit weekeinde 51 protestacties in 24 steden. In de aankondigingen over versoepelingen van de beperkingen werd door de staatspersbureaus geen melding gemaakt van de protesten van afgelopen weekend tegen soms extreme antivirusmaatregelen die miljoenen Chinezen aan huis gekluisterd houden.
Tekst gaat verder onder graphic
,,De toespraak van Sun geeft een signaal af dat het zerocovidbeleid binnen enkele maanden zal eindigen”, verwacht een waarnemer. Typisch was ook dat vicepremier Sun plots naar buitenlands onderzoek verwees om te verkondigen dat sterfgevallen als gevolg van de omikronvariant duidelijk lager liggen dan bij eerdere varianten. Het dagelijkse aantal Covidgevallen op het Chinese vasteland steeg gisteren overigens tot een nieuw record van meer dan 41.000.
Kijk onze video's over de coronacrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
MET VIDEO
Amalia beleeft bijzonder moment met schildpad Mojito
Prinses Amalia beleefde vrijdagmiddag een bijzonder moment, toen ze op Curaçao schildpad Mojito terugzette in zee. ,,Dit was echt super.’' -
Tienermeisje gedood door haai in rivier Australië: ‘Ze wilde zwemmen met een groep dolfijnen’
Een 16-jarig meisje is zaterdag overleden in West-Australië nadat ze was aangevallen door een haai tijdens het zwemmen in de Swan-rivier. Dat melden de lokale autoriteiten. Het is de eerste fatale haaiaanval in die rivier sinds het overlijden van een jongetje in 1923. -
PREMIUM42
Kritiek op rijkste man ter wereld: ‘Hij zou ons pensioenstelsel kunnen redden’, zeggen Fransen
De Franse ondernemer Bernard Arnault is de rijkste man ter wereld. Zijn bedrijf boekt recordwinsten, maar veel Fransen uiten hun kritiek. -
Update/met video
China keurt neerhalen ‘spionageballon’ door VS af: ‘Overduidelijke overreactie’
De Amerikaanse luchtmacht heeft zaterdagavond de vermeende Chinese spionageballon die de afgelopen dagen boven Amerikaans luchtgebied zweefde uit de lucht geschoten. Dat meldt het ministerie van Defensie. Er is nu een operatie gaande om de brokstukken van de ballon te verzamelen en veilig te stellen. Ondertussen heeft ook Colombia melding gemaakt van een object in het luchtruim dat leek op een ballon. -
PREMIUM
Het leven in een Chinees quarantainehotel: waarom zou je opruimen, er komt toch niemand op bezoek
Quarantaines vormen nog altijd een belangrijk deel van het Chinese beleid om corona tegen te gaan. Iedere reiziger die van buiten China het land inkomt, moet minstens acht dagen in isolatie in een speciaal quarantainehotel. China-correspondent Roland Smid ervoer het deze week voor het eerst.
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
-
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.