Volledig scherm
© ap

China muilkorft media bij onderzoek treinramp

De Chinese overheid heeft journalisten verboden vragen te stellen over de treinramp van afgelopen zaterdag waarbij 43 doden vielen. Het ongeluk veroorzaakte een stroom van kritiek in China over de veiligheid van de hogesnelheidstreinen in het land. Dat meldt persbureau AFP vandaag.

In een officieel document dat via een buitenlandse website uitlekte, is te lezen dat de overheid niet wil dat journalisten 'onafhankelijke interviews' afnemen maar 'louter afgaan op officiele berichtgeving van de overheid.' Het document is afkomstig van het ministerie van Propaganda en werd gepubliceerd door China Digital Times, een informatieve website over China die vanuit Californië werkt.

De orders werden door het ministerie verspreid onder hoge verantwoordelijken in de media, die het verbod op eigen onafhankelijk onderzoek vervolgens doorspeelden naar hun verschillende redacties.

Het is niet de eerste keer dat de Chinese overheid journalisten heeft verboden eigen onderzoek te verrichten na een grote ramp. Over het algemeen geldt de regel dan dat journalisten blind dienen te varen op informatie verstrekt door het staatspersbureau.

Censuur negeren
Toch lijken sommige media de censuur te negeren. Zo kopte de Engelstalige Global Times met 'Woede neemt toe over uitblijven antwoorden treinramp' en durfden verschillende bloggers het aan openlijk vragen te stellen bij het overheidsbeleid inzake het onderhoud van de treinen.

Het Chinese spoornet voor hogesnelheidstreinen is binnen luttele jaren uitgegroeid tot het grootste ter wereld. Er liggen plannen klaar om het net met nog eens 13.000 kilometer uit te breiden voor het einde van 2012.

Intussen gonst het op internet van speculaties over doofpotaffaires door de overheid, die zelfs foto's van de ramp gemanipuleerd zouden hebben. Zo circuleren er foto's van reddingswerkers die autowrakken in een put bij de rampplek dumpten. Volgens de Chinese overheid zijn die beelden nep.

  1. Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op een ontmoeting met hem en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de ,,catastrofale humanitaire toestand’’ in de Syrische provincie Idlib. Inzet van de top is een politieke oplossing voor het conflict. Dat heeft Merkels woordvoerder donderdag laten weten.