Volledig scherm
De Chinese advocate Wang Yu © AFP

China pakt tientallen advocaten en activisten op

In China zijn de afgelopen dagen tientallen mensenrechtenadvocaten en -activisten opgepakt en verhoord. Dat meldt onder andere Amnesty International. De aanhoudingen zouden onder meer het gevolg zijn van protesten door het hele land vanwege het vasthouden van advocate Wang Yu.

Wang Yu, die woont in Beijing, zou donderdagnacht een smsje hebben gestuurd naar een collega waarin ze vertelde dat haar internetverbinding in haar huis was verbroken, en dat de stroom was afgesloten. Even later sms'te ze dat onbekenden haar woning probeerden in te breken. Later die avond werd bekend dat ze was aangehouden.

Naar aanleiding van de aanhouding werd een protestverklaring opgesteld die voor veel collega-advocaten is ondertekend. Veel van de advocaten die de afgelopen dagen werden opgepakt, hadden de verklaring getekend, schrijft Amnesty International. In totaal zouden zo'n 100 advocaten hun handtekening hebben gezet.

Sociale onrust
De aanhoudingen en ondervragingen zijn waarschijnlijk ook deels het gevolg van de al maanden durende campagne in de Chinese staatsmedia, waarin wordt gepropageerd dat de mensenrechtenactivisten de nationale veiligheid in het geding brengen door de manier waarop ze gebruik maken van bepaalde sociale media.

Enkele van de opgepakte advocaten hebben op de Chinese staatszender CCTV 'toegegeven' dat ze deel uitmaakten van een groep die aanzette tot sociale onrust. Het is niet bekend of de verklaringen vrijwillig of onder druk zijn afgelegd.

Waar de advocaten en activisten worden vastgehouden, is niet bekend. Er wordt ook rekening gehouden met de mogelijkheid dat een aantal van de advocaten die als vermist zijn opgegeven, zijn ondergedoken uit angst voor arrestatie.

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.