Een foto van de Chinese Gui Minhai met zijn dochter Angela Gui toen ze nog klein was.
Volledig scherm
Een foto van de Chinese Gui Minhai met zijn dochter Angela Gui toen ze nog klein was. © AFP

China veroordeelt Zweeds-Chinese boekverkoper vanwege ‘illegaal verspreiden informatie’

Een Chinese rechtbank heeft de Zweeds-Chinese boekhandelaar Gui Minhai veroordeeld tot tien jaar cel voor het illegaal verspreiden van informatie in het buitenland. De rechtbank heeft dat vandaag bekendgemaakt.

De 55-jarige Minhai werd in januari 2018 opgepakt, vermoedelijk omdat hij kritische en speculatieve boeken over Chinese politici schrijft en verkoopt. Hij werd in 2015 al eens ontvoerd toen hij op vakantie in Thailand was, naar verluidt door China. Met hem verdwenen toen vier andere boekverkopers, die eveneens later in China opdoken als gedetineerden. Zij keerden al eerder terug naar Hongkong, waar ook Gui zijn thuisbasis heeft.

Zweden eist de onmiddellijke vrijlating van Minhai. ,,Wij zijn altijd duidelijk geweest dat we de vrijlating eisen van Gui Minhai zodat hij zich kan herenigen met zijn dochter en zijn familie, en die eis blijft bestaan, zei minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde in een interview voor de Zweedse radio.

De Zweedse organisatie Svenska PEN kende Minhai in november de Tucholsky Prijs toe, bedoeld voor schrijvers en uitgevers die worden vervolgd of bedreigd of zijn verbannen uit hun land. China reageerde woedend op de toekenning.

Uitgesteld

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dat de rechten en belangen van Minhai ‘volledig gewaarborgd’ zijn. Op de vraag of Zweedse diplomaten toegang tot de veroordeelde boekverkoper krijgen, kwam een ontkennend antwoord. Die bezoeken zijn uitgesteld vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus, aldus het departement.

De arrestatie van Minhai leidde tot een verslechtering van de banden tussen Zweden en China.

 1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
  PREMIUM

  ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

  Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Belgische buschauffeur slachtoffer van ‘coronaspuger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risicogroep behoort’

  Belgische buschauf­feur slachtof­fer van ‘coronaspu­ger’ na klapband: ‘Nu thuis bang afwachten, met dochter die tot risico­groep behoort’

  In de Belgische stad Sint-Niklaas is een buschauffeur slachtoffer geworden van een spuugincident. De bus had pech en toen de chauffeur aan de passagiers vroeg om het voertuig te verlaten, kwam het tot een zware woordenwisseling met één van hen. De passagier bespuugde de chauffeur en zette het daarna op een lopen. De politie is naar hem op zoek.