Ambassadeur van China Dr. Xu Hong. (Den Haag 09-01-20) Foto: Frank Jansen
Volledig scherm
Ambassadeur van China Dr. Xu Hong. (Den Haag 09-01-20) Foto: Frank Jansen © Frank Jansen

Chinese ambassadeur over corona: ‘Het ergste is achter de rug’

,,Het moeilijkste ligt achter ons”, zegt de Chinese ambassadeur Xu Hong over het coronavirus. ,,De trend is dat het beter wordt. Wanneer het virus is geëlimineerd, kan niemand zeggen. Wat we nu moeten doen is waakzaam blijven en zorgen dat het virus zich niet meer verspreidt.”

Hong, de uitgesproken Chinese ambassadeur in Nederland, gaf vanmiddag een stand van zaken van de situatie in China. Hij deed dat bij een persbijeenkomst op uitnodiging van Diplomat Magazine, een vakblad voor diplomaten in de Benelux. Waarom? ,,Het is mijn verantwoordelijkheid u te vertellen wat er in China gebeurt. Wij zijn altijd transparant. Kijk op websites in China en je ziet een dagelijkse update van cijfers.”

Die cijfers zijn bemoedigend, volgens hem. Het aantal nieuwe gevallen van besmetting met het nieuwe coronavirus gaat langzaam omlaag van 3000 per dag, begin februari, naar 406 gisteren. Buiten de provincie Hubei met de stad Wuhan was er zelfs geen enkele nieuwe besmetting, aldus Xu Hong.

De bijeenkomst begon met een minuut stilte voor de slachtoffers. Daarna een video waarin de inspanningen van het Chinese volk werden geprezen, ‘onder leiderschap van president Xi Jinping’. De daadkracht en de efficiëntie van het communistische systeem hebben de wereld voor nog veel groter onheil behoed, aldus de ambassadeur.

Quote

We hoopten dat we sneller hadden gehandeld in de eerste fase van de uitbraak

Xu Hong

Steunbetuigingen

Xu Hong is dankbaar voor steunbetuigingen van het Nederlandse koningshuis en premier Rutte en ook voor de vele Nederlanders die hun steun hebben betuigd in mails en brieven aan de ambassade. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft China voor miljoenen aan hulpgoederen geleverd, aldus de ambassadeur.

Of er ook lessen zijn geleerd? ,,We hoopten dat we sneller hadden gehandeld in de eerste fase van de uitbraak. Als we terugkijken had het sneller gekund, maar dat is achteraf. Je kunt niet zomaar op de eerste dag dat je van een virus hoort meteen alles afsluiten en ingrijpende maatregelen nemen. We wisten toen niet dat het virus zo besmettelijk was en zo snel om zich heen zou grijpen. Pas later werd dat duidelijk en namen we de juiste maatregelen. Dat is een les voor China en andere landen.”

Bekijk hieronder al onze video’s over het coronavirus:

 1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

  Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
  PREMIUM
  Geldoorlog in Europa

  Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

  De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?