Ambassadeur van China Dr. Xu Hong. (Den Haag 09-01-20) Foto: Frank Jansen
Volledig scherm
Ambassadeur van China Dr. Xu Hong. (Den Haag 09-01-20) Foto: Frank Jansen © Frank Jansen

Chinese ambassadeur over corona: ‘Het ergste is achter de rug’

,,Het moeilijkste ligt achter ons”, zegt de Chinese ambassadeur Xu Hong over het coronavirus. ,,De trend is dat het beter wordt. Wanneer het virus is geëlimineerd, kan niemand zeggen. Wat we nu moeten doen is waakzaam blijven en zorgen dat het virus zich niet meer verspreidt.”

Hong, de uitgesproken Chinese ambassadeur in Nederland, gaf vanmiddag een stand van zaken van de situatie in China. Hij deed dat bij een persbijeenkomst op uitnodiging van Diplomat Magazine, een vakblad voor diplomaten in de Benelux. Waarom? ,,Het is mijn verantwoordelijkheid u te vertellen wat er in China gebeurt. Wij zijn altijd transparant. Kijk op websites in China en je ziet een dagelijkse update van cijfers.”

Die cijfers zijn bemoedigend, volgens hem. Het aantal nieuwe gevallen van besmetting met het nieuwe coronavirus gaat langzaam omlaag van 3000 per dag, begin februari, naar 406 gisteren. Buiten de provincie Hubei met de stad Wuhan was er zelfs geen enkele nieuwe besmetting, aldus Xu Hong.

De bijeenkomst begon met een minuut stilte voor de slachtoffers. Daarna een video waarin de inspanningen van het Chinese volk werden geprezen, ‘onder leiderschap van president Xi Jinping’. De daadkracht en de efficiëntie van het communistische systeem hebben de wereld voor nog veel groter onheil behoed, aldus de ambassadeur.

Quote

We hoopten dat we sneller hadden gehandeld in de eerste fase van de uitbraak

Xu Hong

Steunbetuigingen

Xu Hong is dankbaar voor steunbetuigingen van het Nederlandse koningshuis en premier Rutte en ook voor de vele Nederlanders die hun steun hebben betuigd in mails en brieven aan de ambassade. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft China voor miljoenen aan hulpgoederen geleverd, aldus de ambassadeur.

Of er ook lessen zijn geleerd? ,,We hoopten dat we sneller hadden gehandeld in de eerste fase van de uitbraak. Als we terugkijken had het sneller gekund, maar dat is achteraf. Je kunt niet zomaar op de eerste dag dat je van een virus hoort meteen alles afsluiten en ingrijpende maatregelen nemen. We wisten toen niet dat het virus zo besmettelijk was en zo snel om zich heen zou grijpen. Pas later werd dat duidelijk en namen we de juiste maatregelen. Dat is een les voor China en andere landen.”

Bekijk hieronder al onze video’s over het coronavirus:

  1. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”