Ambassadeur Xu Hong
Volledig scherm
PREMIUM
Ambassadeur Xu Hong © Frank Jansen

Chinese ambassadeur Xu Hong begrijpt niets van ons wantrouwen

Het loopt niet lekker tussen Nederland en China. Wantrouwen overheerst in een eeuwenoude relatie. Een exclusief interview met China's eerste man in Nederland.

Ambassadeur Xu Hong (56) van China heeft het zich nooit gepermitteerd openlijk kritiek te uiten op de binnenlandse aangelegenheden van Nederland. Dat doe je niet, zegt hij als het gaat over het verschil tussen beide culturen. ,,Wij zijn wat milder in ons oordeel, niet zo direct.” Pas als nadrukkelijk wordt gevraagd iets te noemen wat hem niet bevalt, wil hij kwijt dat van veel Chinese toeristen die Nederland bezoeken paspoorten of andere eigendommen worden gestolen. ,,Nederlandse toeristen zijn veilig in China. Hier in Nederland worden de zaken zelden opgelost als toeristen zijn bestolen. In China lezen we vaak in de krant dat verloren of gestolen bezittingen van toeristen zijn teruggevonden.”

 1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

  Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”