Volledig scherm
De Chinese baby die zaterdagmiddag werd gevonden in een rioolbuis. © CNN

Chinese baby gered uit rioolbuis

In China is commotie ontstaan nadat een pasgeboren baby was bevrijd uit een rioolbuis onder een toilet. Een bewoner van het appartementencomplex hoorde de baby - die waarschijnlijk is verstoten door de ouders - huilen.

Brandweerlieden verwijderden na het alarm van de bewoner de rioolpijp onder de wc, waar de baby - een jongetje - zich bevond, en namen die mee naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Doktoren sneden vervolgens voorzichtig de buis weg en konden zo het jongetje uit zijn benarde positie bevrijden.

De baby, die nu bekend staat als 'baby nummer 59' - vernoemd naar zijn couveusenummer - is in stabiele conditie en de politie is op zoek naar de ouders, die worden verdacht van een poging tot doodslag.

Het appartementencomplex waar de baby zaterdagmiddag werd aangetroffen bevindt zich in de plaats Jinhua, gelegen in de rijke kustprovincie Zhejiang. De reddingsoperatie, die twee uur duurde, werd nauwgezet gevolgd door Chinese media.

De beelden maakten veel discussie los, onder meer op Weibo, het Chinese Twitter. Gebruikers riepen op om de ouders flink te straffen. 'De ouders die dit hebben gedaan hebben harten die nog smeriger zijn dan een rioolbuis', luidde één van de reacties.

Ongewenst
In China wordt regelmatig bericht over baby's die net na hun geboorte zijn gedumpt. Vaak gaat het om meisjes, die - met het Chinese eenkindstelsel - minder gewenst zijn dan jongens. Soms komt het ook voor dat de baby in de strikte Chinese familiecultuur (waar je eerst geacht wordt te trouwen voordat je aan kinderen begint) niet gewenst is. De baby wordt dan gedood of op straat achtergelaten.