Volledig scherm
He Jiankui. © AP

'Chinese babymaker wilde beroemd worden’

De Chinese wetenschapper die beweert achter de geboorte te zitten van de eerste genetisch gemodificeerde baby’s, heeft solistisch gehandeld en richtlijnen overtreden. He Jiankui regelde volgens de autoriteiten zelf de financiering en rekruteerde op eigen houtje een team om de omstreden procedure uit te voeren, bericht staatspersbureau Xinhua.

Volledig scherm
© AP

He zei in november embryo’s te hebben bewerkt om de kinderen resistent te maken tegen hiv. Dat leidde internationaal tot grote ophef en ook de Chinese autoriteiten veroordeelden zijn werk. De wetenschapper zou met de modificatie de Chinese wet hebben overtreden en in strijd met de wetenschappelijke ethiek hebben gehandeld.

De wetenschapper staat naar verluidt al maanden onder huisarrest op de universiteit in Shenzhen, die vandaag niet bereikbaar was voor commentaar. Uit onderzoek is nu gebleken dat He zich bewust heeft onttrokken aan toezicht, bericht Xinhua. Ook zou hij ethische beoordelingen hebben vervalst om vrijwilligers te kunnen strikken. Een van hen zou nog zwanger zijn. De onderzoeker zou uit zijn geweest op ‘persoonlijke roem en voordelen.’

De onderzoekers zeggen dat sommige betrokkenen mogelijk strafbare feiten hebben gepleegd. De informatie over die mensen is overgedragen aan de landelijke autoriteiten.

Sperma

Het Chinese ministerie van Wetenschappen bepaalde dat Jiankui zijn onderzoek moest stoppen. Het departement noemde de baby’s ‘van buitengewoon afschuwelijke aard’. De wetenschapper maakte via een video op YouTube bekend dat er twee ‘mooie kleine Chinese meisjes genaamd Lulu en Nana werden geboren, huilend en net zo gezond als elke andere baby.’ 

Het zijn de eerste mensjes ter wereld die genetisch zijn gemanipuleerd. Via ivf is het sperma van hun vader Mark bij de eicel van hun moeder Grace gebracht. Vervolgens (ze waren toen nog maar een cel groot) zegt Jiankui ‘genenchirurgie’ te hebben toegepast op hun dna. ,,Daarmee is de toegangspoort weggehaald waardoor het hiv-virus naar binnen kan om iemand te infecteren’’, zegt hij. Met als resultaat dat een van de meisjes nu voor de rest van haar leven immuun zou zijn voor aids. Tot nu toe is er geen onafhankelijke bevestiging van zijn bewering.

De in de VS gepromoveerde wetenschapper meldde later trots te zijn op zijn werk en dat de wetenschap meer moet doen om mensen met ziekten te helpen.