Volledig scherm
© anp

Chinese bedrijven exporteren met gemak dodelijke drugs

Een aantal Chinese bedrijven verkoopt het dodelijke opiaat carfentanil gemakkelijk online aan buitenlandse klanten. Het in China legaal geproduceerde middel kan voor rond de 2500 euro op internet worden gekocht. Een hoeveelheid kleiner dan een maanzaadje is genoeg om een volwassen persoon te doden. Drugsdealers gebruiken het middel om heroïne mee te versnijden.

Quote

Het is zelfs een van onze best verkochte producten

Jilin Tely Import and Export Co

Het persbureau Associated Press (AP) vond twaalf Chinese bedrijven die, zonder moelijke vragen te stellen, bereid waren om carfentanil te exporteren naar onder meer België, Frankrijk, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Een woordvoerder van het bedrijf Jilin Tely Import and Export Co vertelde het AP dat het carfentanil makkelijk kan verschepen. 'Het is zelfs een van onze best verkochte producten.'

Olifanten verdoven
Carfentanil is op dit moment een van de zwaarste middelen op de markt. Ter verduidelijking, het zwakke neefje fentanyl is vijftig keer zo sterk als heroïne. Carfentanil is dan nog eens honderd keer zo sterk als fentanyl.

Het synthetische opiaat werd in 1970 in België uitgevonden. Het doel was om hiermee olifanten en andere grote zoogdieren te verdoven. Het is nooit bedoeld om door mensen gebruikt te worden. Carfentanil is echter ook door drugsdealers ontdekt. Zo wordt het verkocht in pilvorm en versnijden dealers het met bijvoorbeeld heroïne. Dit om de winstmarges te vergroten.

In de Verenigde Staten duiken steeds meer gevallen op waarbij drugsgebruikers een overdosis krijgen door versneden carfentanil. In Ohio kregen in augustus bijvoorbeeld 94 mensen een overdosis, hierbij vielen drie doden. In het eerste halfjaar van 2016 werd er al 134 kilo carfentanil in de VS onderschept. In 2014 lag dat aantal nog op 3,7 kilogram. De Verenigde Staten heeft er bij China al op aangedrongen om het opiaat te verbieden. Vanuit Peking is hierop nog niet gereageerd.

Chemisch wapen
Voordat carfentanil bekend werd in de drugswereld, werd het ook al gezien als chemisch wapen. Zo zou de Israëlische geheime dienst Mossad het opiaat heben gebruikt bij een mislukte moordaanslag op Hamas-leider Khaled Mashaal. Ook werd een vorm van carfentanil gebruikt door Russische militairen om de gijzeling vanTsjetsjenen in 2002 in een theater in Moskou te stoppen. Hierbij kwamen niet alleen de gijzelnemers, maar ook 120 gijzelaars om het leven. 

Andrew Weber, voormalig expert op het gebied van chemische wapens bij het Amerikaanse ministerie van Defensie, gaf eerder al aan bezorgd te zijn dat carfentanil kan worden gebruikt door IS.